Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) je v pismu poleg nestrinjanja nad neimenovanjem Marka Repnika za direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) izrazila nestrinjanje tudi s kadrovsko politiko v kulturi nasploh.

Za opravljanje direktorske funkcije JSKD-ja do enega leta je bila imenovana članica nadzornega sveta tega javnega sklada Metka Šošterič, sicer uslužbenka ministrstva za kulturo.

Zavrnitev brez utemeljene obrazložitve
Pri ZKDS-ju v javnem pismu opozarjajo, da je vlada Repnika zavrnila po pravilno izpeljanem postopku javnega natečaja brez utemeljene obrazložitve. Ob tem so spomnili, da je JSKD od ustanovitve v letu 1996 ključna javna služba, ki skrbi za delovanje in razvoj predvsem ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

ZKDS ostro nasprotuje takemu ravnanju Vlade RS, ki ji strokovnost in dobro delo njene lastne ustanove očitno ne pomenita nič. /.../ To je malopridno početje, nad katerim smo zgroženi tudi ljubiteljski kulturni delavci in se mu bomo v skladu z načelom umetniške in človekove svobode vselej upirali. Kultura pač ni bila nikdar na prodaj in tako naj ostane tudi v prihodnje!

Iz javnega pisma Zveze kulturnih društev Slovenije

"Tudi po njegovi zaslugi sta organiziranost in dejavnost ljubiteljske kulture v naši državi med najboljšimi v Evropi, še posebej pa v tem smislu izstopa množičnost ljubiteljske kulture. V Sloveniji danes deluje nekaj več kot 110.000 članov in podpornikov iz 6034 kulturnih društev in sekcij, poleg teh pa še 40.000 mladih v različnih oblikah kulturnega delovanja," piše v javnem pismu.

Vodenje javnega sklada je zahtevna naloga
Po mnenju ZKDS-ja, ki je krovna nevladna organizacija na področju ljubiteljske kulture, je vodenje JSKD-ja zahtevna naloga, ki jo lahko dobro opravlja le oseba, ki odlično pozna ljubiteljsko kulturo in je v njej tudi delovala. Vsi dosedanji direktorji so po mnenju zveze to zahtevo izpolnjevali, politika pa je "do zdaj do sklada delovala konstruktivno in podpirala njegovo delo in ljudi, ki so ga vodili".

Dodali so, da sta minister za kulturo in vlada z zavrnitvijo Repnikovega imenovanja, ki ni bila z ničimer obrazložena, pokazala "svoj prezir do ustanove, ki že četrt stoletja uspešno služi interesu ljubiteljske kulture. A v resnici si zasluži prezir tisti, ki kadrovsko politiko izvaja na tak način."

Veliko srečanje Europa Cantat v tem letu v Sloveniji
Da vlada Repnika kot edinega prijavljenega kandidata ni potrdila za direktorja, se ZKDS-ju zdi nerazumno tudi zato, ker bo Slovenija poleti gostila največji dogodek na področju ljubiteljske kulture do zdaj – srečanje pevskih zborov iz vse Evrope, Europa Cantat. "Namesto nujne podpore ministrstva je JSKD zdaj ostal brez človeka, ki je nad projektom bedel zadnja štiri leta," so zapisali v ZKDS-ju.

Kot so še dodali, to potezo štejejo "za del kadrovske čistke in s tem povezano politizacijo kulture, ki jo vlada brez vsakršnih skrupulov izvaja, kadar koli se ji za to ponudi priložnost".