Otvoritvena slovesnost EPK-ja na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Foto: EPA
Otvoritvena slovesnost EPK-ja na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Foto: EPA
Igralca Polona Juh in Marko Mandič sta svoj nastop zaznamovala s strastnim poljubom. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko himno na začetku otvoritvene slovesnosti je zapela Maja Keuc. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
'Drage Mariborčanke in Mariborčani, danes smo vsi v Sloveniji ponosni na Maribor, Maribor je evropska prestolnica kulture in je slovenska prestolnica kulture ...' so besede, s katerimi je svoj govor začel predsednik Danilo Türk. Foto: BoBo
Mariborski župan Franc Kangler je dejal, da je to pomemben dan tako za boljšo prihodnost Slovenije kot Evrope. Foto: MMC RTV SLO
Več tisoč Mariborčanov proslavilo prevzem naslova EPK 2012
Otvoritvena slovesnost EPK-ja
EPK od ideje do izvedbe

Na osrednji slovesnosti ob odprtju projekta Evropska prestolnica kulture na Trgu Leona Štuklja v Mariboru so zbrane goste in obiskovalce nagovorili ugledni gostje, za zabavo in simbolično dobrodošlico pa je poskrbelo več kot sto nastopajočih, kot so Tomi Meglič, Maja Keuc, Martina Zadro in Rok Golob.

Slovesnost je prenašala Televizija Slovenija in si jo lahko v celoti ogledali v MMC-jevem arhivu ali v videu na desni strani.

Velikanska krogla svetlobe razsvetljuje pot EPK-ju
Uvodne govore ob odprtju so imeli dr. Danilo Türk, častni pokrovitelj Evropske prestolnice kulture in predsednik Republike Slovenije, Andrula Vasiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade, Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor, in dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Predsednik Türk je Maribor označil kot evropsko in slovensko prestolnico kulture, kot mesto, od koder se kulturna sporočila širijo po vsej državi in Evropi. Večer odprtja EPK-ja pa je označil kot trenutek, s katerim Maribor stopa v novo fazo svojega razvoja. Spomnil je na misel slovenskega pisatelja Luisa Adamiča, da je kultura najmočnejša industrija slovenskega naroda. "Tako je bilo nekoč, tako je danes in tako bo tudi v prihodnje, kajti naš razvoj ni samo razvoj materialnih možnosti, ampak je tudi in zlasti razvoj naše kultiviranosti," je dejal.

Maribor prvi opazil Borisa Pahorja
Komisarka Vasilioujeva je odprtje označila kot vrhunec večletnih priprav in trdega dela. Dejala je, da bodo Maribor in partnerska mesta v prihodnjih 12 mesecih ponudili vrsto umetniških dogodkov, ki bodo izpostavili tudi bogato dediščino teh mest in ustvarjalnost njihovih prebivalcev. EPK je označila tudi kot pobudo, ki evropskim narodom omogoča, da se seznanijo s kulturo drug drugega, kar jih medsebojno povezuje.

Mariborski župan Kangler je poudaril, da današnji dan ni pomemben le za Maribor in Slovenijo, ampak predvsem za vse tiste, "ki želijo boljšo prihodnost Maribora in Slovenije, pa tudi Evrope". Maribor je označil kot mesto, v katerem so bili vedno v zgodovini uporni in so še danes. Spomnil je, da je bil prav Maribor pred štirimi desetletji prvo in edino mesto, kjer so opazili zamejskega pisatelja Borisa Pahorja, prav tako so bili prvi in edini, ki so mu stopili v bran in natisnili njegovo knjigo Nekropola, ki je do danes obšla ves svet.

Sledil je umetniški program s Polono Juh in Markom Mandićem.

Osrednjo slovesnost je režiral Matej Filipčič, ki je svojo nalogo opisal kot velik izziv, o rdeči niti prireditve pa povedal: "Program odprtja EPK-ja na Trgu Leona Štuklja predstavlja simbolno in svečano dobrodošlico umetnikom in umetnicam, publiki in samemu začetku EPK-ja. Rdeča nit programa je potovanje otroka in svetlobe skozi partnerska mesta, ki kot simbol spomina in poslanstva EPK-ja oživljata in v mesta prinašata kulturo in vizionarstvo. Potovanje kulminira z otrokovim prihodom v Maribor, kjer se aktivira in zavrti velikanska krogla, planet, ki ob svečanem odprtju razsvetli prizorišče v tisočerih svetlobnih odbojih, odsevih neštetih umetnikov in umetnic, ki bodo s svojim delom razsvetljevali kulturni prostor v letošnjem letu EPK-ja."

Sklepni del s koncertom Dan D
Slovesnost, ki pomeni tudi uradno odprtje EPK-ja 2012, je v središče postavila svetlobo, da bi s tem kultura, umetnost, pa tudi EPK po vseh teh naporih in mučenju le zasijali. Režiser Filipčič namreč meni, da ta prostor, "ne le Maribor in partnerska mesta, ampak vsa Slovenija potrebuje malce več svetlobe, ki bi osvetlila dejansko stvarnost in pregnala temne zadeve, ki se pletejo ves čas".

Po besedah Filipčiča program odprtja povezuje različne umetniške zvrsti, žanre in izvajalce ter simbolizira pestrost dogajanja, ki ga bo EPK predstavil v tem letu, hkrati pa poudarja pomembnost posameznika, njegove človeškosti in modrosti, ki ju najde v sočloveku, naravi in v velikih umetniških delih.

Organizatorji so obiskovalce prosili, naj zaradi neposrednega televizijskega prenosa na Trg Leona Štuklja, na katerem se je zbralo okoli pet tisoč ljudi, prispejo vsaj eno uro prej. Prireditev, ki se je končala s koncertom rockovske skupine Dan D in jo je bilo mogoče spremljati tudi na zaslonu na mariborskem Trgu svobode, naj bi skupaj stala okoli 420.000 evrov.

V novi prestolnici pestro že čez dan
V Mariboru se je že pred slovesnim odprtjem dogajalo marsikaj. Univerza v Mariboru je v Parku skulptur UM pred mariborsko Ekonomsko-poslovno fakulteto postavila leseno skulpturo Dragice Čadež Poslednji dotik, nastalo pomladi 2011 ob retrospektivni razstavi v Umetnostni galeriji Maribor. Na odprtju Hiše arhitekture na Mladinski 3, ki bo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), Društvom arhitektov Maribor ter z drugimi združenji arhitektov v državi in širši regiji skrbela za predstavitve in promocijo sodobne arhitekture, pa so predstavili razstavo natečaja za oblikovanje Hiše arhitekture.

Tik pred večerno uradno slovesnostjo ob odprtju EPK-ja so v Mariboru prižgali svetlobne napise z naslovi del pisatelja Draga Jančarja. V sklopu večmedijskega projekta Severni sij, ki je nastal pod okriljem Ateljeja Japelj, so prvič zasvetili svetlobni napisi na šestih izbranih lokacijah, na katere se je pisatelj navezoval v svojih delih. "Cilj je vizualizirati Jančarjeva dela in jih umestiti v mesto," je na povedal avtor postavitev Marko Japelj.

Prižgali so tudi svetlobno mestno obzidje, ki je po besedah glavnega producenta Ključev mesta Borisa Cizeja "nastalo iz ideje, kako narediti iz Maribora oder". Sprva je bil projekt zamišljen kot laserski šov, a so kmalu ugotovili, da bi bil to prevelik finančni zalogaj. Naposled so se odločili za črto na tleh, kjer je nekoč tekel zid, in dva svetlobna žarka v višini šestih metrov, kolikor je bilo nekoč visoko obzidje, na štirinajstih točkah posebnega pomena, kot so na primer nekdanja mestna vrata.

"Dobrodošli v evropsko prestolnico kulture Maribor 2012!" so besede, s katerimi je voditelj Tadej Toš sklenil slovesnost.

Nekaj utrinkov z dogodka si oglejte v fotogaleriji.

Več tisoč Mariborčanov proslavilo prevzem naslova EPK 2012
Otvoritvena slovesnost EPK-ja
EPK od ideje do izvedbe