Po ocenah Suzane Žilič Fišer je razveljavitev pokazala, da so bili očitki na njen račun neutemeljeni. Foto: BoBo
Po ocenah Suzane Žilič Fišer je razveljavitev pokazala, da so bili očitki na njen račun neutemeljeni. Foto: BoBo
EPK, Maribor, Drava
Glavna inšpektorica RS za delo Nataša Trček poudarja, da se sodišče ni spuščalo v vsebino očitanega prekrška in da sta bila zavodu Maribor 2012 marca lani izdana še plačilna naloga, ker ob sklenitvi podjemne pogodbe ni bila opravljena prijava v zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Foto: BoBo
EPK
Zavod Maribor 2012 je trenutno v sklepni fazi likvidacije. Foto: BoBo

Inšpektor za delo je zavodu, ki je vodil Evropsko prestolnico kulture (EPK), marca lani izrekel globo v višini 300 evrov, ker naj bi sklenil nezakonito pogodbo z Žilič Fišerjevo. Ta na zavodu ni bila redno zaposlena, temveč je imela sklenjeno le podjemno pogodbo, zaposlena pa je bila še naprej na univerzi. Predsednik sveta zavoda Oto Luthar je tedaj kazen sicer plačal, zavod pa je vložil zahtevo za sodno varstvo.
Mariborsko okrajno sodišče je ugotovilo, da v obravnavani zadevi niso bili izpolnjeni zakonski pogoji za odločanje s plačilnim nalogom, med drugim naj bi bila kršena pravica kršitelja do zaslišanja. Sodišče je zato plačilni nalog razveljavilo, postopek o prekršku pa ustavilo. Suzana Žilič Fišer ocenjuje, da je razveljavitev mariborskega okrajnega sodišča pokazala, da so bili očitki na njen račun neutemeljeni.
Inšpektorat za delo: Sodišče se ni spuščalo v vsebino prekrška
Po besedah glavne inšpektorice RS za delo Nataše Trček bi po presoji okrajnega sodišča inšpektor moral namesto plačilnega naloga izdati odločbo o prekršku, čeprav je v konkretnem primeru inšpektor omogočil, da se kršitelj osebno izreče o prekršku, ter podal tudi kratek opis prekrška. Ob tem je poudarila, da se sodišče ni poglabljalo v vsebino očitanega prekrška in da sta bila zavodu Maribor 2012 marca lani izdana še plačilna naloga, ker ob sklenitvi podjemne pogodbe ni bila opravljena prijava v zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Plačilna naloga sta pravnomočna, delodajalec in odgovorna oseba pa sta globi poravnala.
Suzana Žilič Fišer: Škoda je storjena, pričakovala bi vsaj opravičilo
"Zadovoljna sem, da zavod v primeru pogodbe z menoj ni napravil napake, a škoda zaradi diskreditacije projekta in mene osebno je bila storjena," dejala povedala Žilič Fišerjeva. "Danes bi pričakovala vsaj opravičilo ali razlago tistih, ki so zadeve pripeljali tako daleč, da je bilo treba v sodne postopke. Vsekakor pa sem vesela, da se je zadeva končala v korist zavoda Maribor 2012." Glede globe zaradi zavarovanja pravi, da ta kršitev ni bila očitana njej, ne kot odgovorni in ne kot fizični osebi.
Žilič Fišerjeva meni, da je bila za diskreditacijo zlorabljena tudi revizija delovanja zavoda Maribor 2012, ki jo je lani naročila mariborska občina (MOM), "saj so se javnosti ponujali očitki, ki jih revizijsko poročilo dejansko ne vsebuje". Dodala je, da je zaradi javno izraženih očitkov MOM posredovala zahtevek za prenehanje kršitev osebnostnih pravic, zaradi poseganja v čast in dobro ime pa je zoper MOM vložila civilno tožbo.