Animateka bo do nedelje vabila v svet drugačnih filmskih podob. Foto: Animateka
Animateka bo do nedelje vabila v svet drugačnih filmskih podob. Foto: Animateka

Mednarodni festival animiranega filma bo do nedelje potekal v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Moderni galeriji in v MSUM-u. Med 411 filmi je tudi 17 filmov slovenskih avtorjev. Skozi selekcijsko sito se je v tekmo v glavnem tekmovalnem programu za nagrado občinstva in za veliko nagrado mednarodne žirije prebilo 36 avtorskih kratkih animiranih filmov. V evropskem tekmovalnem programu študentskih animiranih filmov pa bo prikazanih 58 študentskih animacij. Nagrajence bodo razglasili v soboto.

Na programu bo šest celovečernih filmov. Zgodba o ljubezni in jezi, ki jo podpisuje Luiz Bolognesi, prinaša ljubezensko zgodbo med Janaino in indijanskim bojevnikom, Mala iz ribarnice v režiji Jana Baleja pa sodobno priredbo Andersenove pravljice Mala morska deklica.

Zelo poseben je film Ali je veliki človek srečen? v režiji in po scenariju Michela Gondryja, ki prinaša animiran pogovor z velikim mislecem sodobnega časa Noamom Chomskym. Na sporedu bosta še celovečerca Čarobna gora v režiji Ance Damian, najmlajšim pa bosta namenjena Pesem morja v režiji Tomma Moora ter Fantomski deček v režiji Alaina Gagnola in Jeana-Loupa Feliciolija.

V Slonovem tekmovalnem programu, ki je namenjen najmlajšemu občinstvu, se za nagrado poteguje 34 filmov, pregled sodobne avtorske animacije iz Vzhodne in Srednje Evrope v programu Panorama sestavlja 48 filmov, v Slonovi Panorami pa bo na ogled 15 filmov.

Pester spremljevalni program
Med temami, ki mu na letošnjem festivalu namenjajo posebno pozornost so retrospektive, animirani dokumentarni film, o katerem bodo razpravljali tudi na okrogli mizi, dotaknili pa se bodo tudi prisotnosti spolnosti in erotike v animiranem filmu. Filmski program bo spremljal pester spremljevalni program z razstavami in okroglimi mizami. V Moderni galeriji so že v nedeljo odprli razstavo Mind My Gap - So Far so Evil rezidenčnega umetnika in žiranta festivala, nizozemskega umetnika Rosta.

V spremljevalnem programu bo potekal tudi strokovni program Animateka Pro, v Slovenski kinoteki bodo v sklopu festivala gostili program Albanski komunistični animirani film in razstavili plakate prikazanih filmov.

Mind My Gap- So Far so Evil