Gérard Deparieu leta 2015, ko sta z Isabelle Huppert v Cannesu predstavljala film Valley of Love. Foto: EPA
Gérard Deparieu leta 2015, ko sta z Isabelle Huppert v Cannesu predstavljala film Valley of Love. Foto: EPA

Portal Mediapart je objavil izsledke več mesecev trajajoče novinarske preiskave, v kateri so pod drobnogled vzeli zadnjih dvajset let v karieri enega najslavnejših francoskih igralcev.

Poročilo, v katero so vključena pričevanja 13 žensk, navaja več primerov vulgarnih komentarjev, grabljenja in drugih neprimernih dejanj, ki naj bi jih Depardieu zagrešil na snemanju različnih filmov in serij, tudi pri Netflixovi seriji Marseille, pri biografski drami Dumas in komediji Big House.

Sorodna novica Gerard Depardieu obtožen posilstva in spolnega napada na 22-letno igralko

Zvezdnik na vprašanja Mediaparta ni hotel odgovarjati, je pa prek odvetnikov zanikal kakršno koli nezakonito početje. Pariška odvetniška pisarna Cabinet Temime dodaja, da poročilo "temelji na skrajno subjektivnih ocenah in/ali moralnih sodbah".

"Oh, to je samo Gérard!”
Po poročilu sodeč, "neprimerno obnašanje" pomeni predvsem neželeno dotikanje oz. grabljenje veliko mlajših igralk, mojstric ličenja in drugih filmskih delavk, pa tudi vulgarne komentarje in "vztrajno stokanje". Preostali člani ekipe so to obnašanje večinoma ignorirali ali pa mu zmanjševali pomen, češ "oh, to je samo Gérard!”

Avtorji poročila so se s prošnjo za sodelovanje obrnili na 20 režiserjev in producentov, odzvalo se jih je 11. Vsi razen enega trdijo, da nikoli niso vedeli za nobene očitke na račun neprimernega obnašanja na snemanju. Režiser Fabien Onteniente, ki je z Depardieujem sodeloval pri filmih Disco (2008) in Turf (2013), se spomni, da ga je vodja kastinga pred njunim prvim sodelovanjem posvaril, da je "igralec naporen za punce". Ko je pet let pozneje slišal enake komentarje, je po lastnih besedah zvezdnika posvaril, da bo njuno sodelovanje končano, če se bo še naprej tako vedel.

Sorodna novica Francosko sodišče ne bo zavrnilo obtožbe o posilstvu zoper Gerarda Depardieuja

Še nerazrešena obtožba posilstva
Gérard Depardieu je najbrž največji živeči francoski zvezdnik, v tujini pa je med drugim poznan tudi zaradi javnega izkazovanja naklonjenosti in lojalnosti Rusiji. V zadnjih letih se v medijih znajde predvsem v povezavi z obtožbami spolnega nadlegovanja in (v enem primeru) javnega uriniranja na letalu. Predlani ga je igralka Charlotte Arnould obtožila posilstva, ki naj bi se zgodilo leta 2018 – Depardieu se je neuspešno trudil, da bi obtožnico ovrgli, primer pa še vedno ni prišel pred sodišče. Igralec obtožbe "v celoti zavrača".

Industrija odvrača pogled
Kljub takim in podobnim aferam Depardieuju igralskega dela ne manjka: režiserji in produkcijske hiše ga še naprej zaposlujejo. Samo v zadnjem letu so ga francoska občinstva lahko videla v petih projektih, med drugim v novi priredbi detektivske nadaljevanke Maigret.