Gerard Depardieu na Berlinalu. Foto: Reuters
Gerard Depardieu na Berlinalu. Foto: Reuters

Uvodno preiskavo obtožb posilstva proti danes 72-letnemu Gerardu Depardieuju so leta 2019 prekinili zaradi pomanjkanja dokazov, a so jo znova odprla lani poleti, kar je decembra privedlo do kazenskih obtožb.

Vir, seznanjen s primerom, je za AFP povedal, da je francoski zvezdnik star prijatelj dekletove družine.

Sorodna novica Igralec Gérard Depardieu obtožen posilstva 22-letnice

Depardieujev odvetnik Herve Temime je za AFP dejal, da igralec, ki je na prostosti, a pod sodnim nadzorom, "v celoti zavrača obtožbe".

S soigralko Isabelle Huppert leta 2015 v Cannesu. Foto: EPA
S soigralko Isabelle Huppert leta 2015 v Cannesu. Foto: EPA

Nekatera poročila navajajo, da sta Depardieu in igralka vadila prizor za gledališko predstavo, omenjeni vir pa trdi, da "na srečanju ni bilo nič profesionalnega". Elodie Tuaillon-Hibon, ki je odvetnica tožnice, pa je izrazila upanje, da bo v sodnem postopku spoštovana zasebna sfera njene stranke.

Nominiran za oskarja

Depardieu je nastopil v več kot 170 filmih, velja za enega najprepoznavnejših francoskih zvezdnikov, s filmi Zelena karta, Mož z železno masko in Pijevo življenje pa je bil uspešen tudi v ZDA.

Za vlogo v romantični komediji Zelena karta (1990), kjer je zaigral z Andie MacDowell, je prejel zlati globus, leta 1991 pa je bil nominiran za oskarja za glavno vlogo v filmu Cyrano de Bergerac. Tri leta pozneje pa je odigral glavno vlogo v filmu Abela Ferrare, naslovljenem Welcome to New York (Dobrodošli v New Yorku), ki temelji na spolni aferi padlega francoskega politika Dominiqua Strauss - Kahna.

Sorodna novica Gerard Depardieu kot padli finančnik Strauss-Kahn
Z Andie MacDowell je leta 1990 zaigral v juspešnici Zelena karta. Foto: AP
Z Andie MacDowell je leta 1990 zaigral v juspešnici Zelena karta. Foto: AP

V znak protesta po rusko državljanstvo

Igralec, ki slovi kot karizmatičen, a tudi težaven, sicer ni imun na škandale. Tako je leta 2013 zagrozil, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše, nakar je za državljanstvo zaprosil Rusijo, ki mu je to ugodila. Depardieu je takrat Rusijo oklical za "veliko demokracijo", Vladimir Putin pa mu je potni list izročil na večerji.

Leta 2011 pa se je igralec znašel v medijih, ker je na letalu ob vzletu uriniral kar pred potniki potem, ko mu posadka ni dovolila uporabe stranišča.

Depardieu je bil 25 let poročen s stanovsko kolegico Elisabeth Guignot, s katero je imel dva otroka in od katere se je ločil leta 1996. Še prej, leta 1992, se mu je v zunajzakonski zvezi z manekenko Karine Silla rodila hči Roxanne. Med letoma 1997 in 2005 je bil v zvezi z igralko Carole Bouquet, dokler je ni zapustil zaradi pisateljice Clémentine Igou. Leta 2006 se mu je v kratki romanci s Hélène Bizot rodil sin Jean.

Leta 2008 je zaradi pljučnice pri 37 letih umrl njegov najstarejši sin Guillaume Depardieu, prav tako igralec, ki je veljal za enfant terribla francoske igralske scene.

Guillaumovo zdravstveno stanje je še dodatno poslabšala zasvojenost z mamili in nesreča z motorjem leta 1995, zaradi katere je imel številmne operacije, nazadnje pa so mu morali leta 2003 amputurati nogo. Depardieu in Guillaume sta imela turbulenten odnos, a sta se pred njegovo smrtjo pobotala.