Konvencije oboževalcev Zvezdnih stez sta se pred štirimi leti udeležila tudi Yoko Ono in Sean Lennon. Foto: EPA
Konvencije oboževalcev Zvezdnih stez sta se pred štirimi leti udeležila tudi Yoko Ono in Sean Lennon. Foto: EPA
Orožje iz serije Zvezdne steze
V Zvezdnih stezah so morali kdaj pa kdaj poseči tudi po orožju. Foto: EPA

V Seattlu ta konec tedna potekata praznovanje in slavnostna konferenca, na kateri zaznamujejo obletnico in razmišljajo o seriji, o kateri sami radi pravijo, da je bila najvplivnejša televizijska oddaja na svetu. Izvirna serija se je končala tri leta po prvem predvajanju, a so se nato razvile še različne druge serije, posnetih pa je bilo tudi deset filmov. Trenutno se pogajajo o snemanju še 11. filma, ki naj bi ga režiral J. J. Abrams, odgovoren tudi za seriji Skrivnostni otok in Alias.

Izvirna serij in šest serij, posnetih pozneje, ter vseh deset filmov je posnetih v istem okolju, ki ga je v 60. letih 20. stoletja ustvaril Gene Roddenberry. V seriji sanja o prihodnosti, v kateri je človeštvo premagalo bolezni, preseglo nestrpnost, revščino in rasizem ter se nehalo bojevati. V Zvezdnih stezah se podajajo na meje naše Galaksije in potujejo v kraje, v katerih še ni stala človeška noga.

Oboževalci so dosegli nadaljevanje
Omenjene značilnosti so skupne za vso "industrijo", ki se je razvila iz prve serije, zdaj poznane kot ST:TOS (Zvezdne steze: Izvirna serija). Prvi dve sezoni sta bili z oglaševalskega vidika tako slabi, da so odgovorni na NBC-ju že resno premišljevali o ukinitvi Zvezdnih stez, a so jih zvesti oboževalci prepričali v eno leto nadaljevanja.

Tudi po ukinitvi pa oboževalcem ni bilo treba predolgo čakati na nove dogodivščine; v letih 1973 in 1974 je Filmation produciral 22 polurnih risanih epizod, za katere so glasove za junake prispevali igralci, ki so nastopali v izvirni seriji, med drugim William Shatner. Prvi film Zvezdnih stez je bil posnet leta 1979, za zdaj zadnji, Zvezdne steze: Nemesis, pa leta 2002.