Letošnja posebnost maratona je, da bo zaradi aktualnih zdravstvenih razmer v celoti potekal na spletu, so zapisali organizatorji.

Letos tekmovanje organizirajo iz osrednjega studia, tekmovalci pa ustvarjajo vsak v svojem mestu. Foto: Tanja Zvijerac
Letos tekmovanje organizirajo iz osrednjega studia, tekmovalci pa ustvarjajo vsak v svojem mestu. Foto: Tanja Zvijerac

Muvit je filmski maraton, kjer udeleženci v 60 urah napišejo scenarij in posnamejo ter zmontirajo film. Pri zgodbi morajo upoštevati tri usmeritve, ki jih dobijo tik pred začetkom maratona: predmet, stavek in akcijo. Vse ekipe dobijo enake usmeritve. Letos je predmet mikrofon, stavek je Mislim in povem na glas, kar hočem, akcija pa potovanje. Prijavilo se je 26 ustvarjalnih ekip.

Spletna različica razširila polje delovanja
Prizorišče dogajanja maratona ustvarjanja kratkih filmov sicer vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu, lani je v Novi Gorici. Letos bo maraton v spletni izdaji izjemoma potekal po vsej Sloveniji in bodo ekipe, ki bodo filme ustvarile, te pogledale na domačem zaslonu, v svojem mestu.

Žirija bo nagradila tri ekipe, ki bodo uspele dane usmeritve najkreativneje in filmično uporabiti v svojem filmu. Letos jo sestavljajo režiser Peter Bratuša, igralec Robert Prebil in direktor fotografije Darko Herič.

"Za Muvit bi sedaj že lahko neskromno rekli, da ga pozna prav vsak filmar v Sloveniji in da je dal filmski sceni kar nekaj dobrih, nekaj celo odličnih kratkih filmov," je zapisala umetniška in programska vodja festivala Maja Šest.

Mladi ustvarjalci lahko vidijo, kako se obnesejo pod pritiskom
Dodala je, da projekt nudi mladim priložnost oziroma spodbudo za ustvarjanje. Po končanem maratonu imajo v roki film, ki ga lahko pošljejo na festivale ali ga imajo za referenco pri svojem delu. Izkušnja je izjemna tudi zato, ker je časa zelo malo, adrenalina in produkcijskih izzivov pa zelo veliko.

Ustvarjalni maraton se bo končal v sredo opolnoči, premiere vseh uvrščenih kratkih filmov in podelitev nagrad pa bosta sledili v petek. Spletni dogodek bo povezoval stand up komik Rok Bohinc.