V razkošnem letovišču na francoski rivieri vlada letos tesnobno razpoloženje, v zraku je previdnost, ugotavljajo poznavalci. Foto: Reuters
V razkošnem letovišču na francoski rivieri vlada letos tesnobno razpoloženje, v zraku je previdnost, ugotavljajo poznavalci. Foto: Reuters
Za ogled filma Up (Kvišku), ki je odprl festival, si morajo gledalci nadeti ustrezna očala. Foto: Reuters
Isabelle Huppert
Težišče tekmovalne sekcije je na evropskem in azijskem filmu, ameriška celina je sorazmerno skromneje zastopana. Glavni festivalski žiriji predseduje francoska igralka Isabelle Huppert. Foto: Reuters

62. izdajo največje prireditve filmskega sveta bo uvedel družinski film v 3D-sistemu z naslovom Up (Kvišku). Film produkcijske hiše Pixar v režiji Peta Docterja je bil že vnaprej razglašen za pravo mojstrovino in so ga pri časopisu Hollywood Reporter označili za "vsekakor najbolj smešen Pixarjev podvig doslej". A zgodba o upokojenem prodajalcu balonov in zagnanem skavtu mora uporabiti vse sile, da bi premagala tesnobno in previdno ozračje, ki letos vlada na obrežju Croisette, pišejo pri agenciji Reuters.

Kot po navadi so canski hoteli polni in ovešeni s plakati za prihajajoče filmske uspešnice, šotori za zabave so še vedno nanizani po plaži in v zalivu je zasidranih veliko jaht. A mnoge jahte so prazne, ekskluzivne zabave revije Vanity Fair ne bo in govori se o propadu morebitnih pogodb in zmanjševanju stroškov.

Velika imena v boju za zlato palmo
Za zlato palmo, glavno nagrado, ki jo bodo podelili ob koncu festivala 24. maja, bo letos tekmovalo 20 filmov. V Cannesu se bodo s svojimi novimi filmi med drugim predstavili ameriški kultni režiser Quentin Tarantino z vojno dramo Inglourious Basterds z Bradom Pittom v glavni vlogi, njegov danski kolega Lars von Trier z grozljivko Antichrist in španski režiser Pedro Almodovar, ki se vrača s svojo muzo Penelope Cruz v filmu Abrazos Rotos.

Prispevek Nemčije je letos zgodovinska drama Das weisse Band prav tako slavnega režiserja Michaela Hanekeja. V tekmovanju bosta tudi Looking for Eric Kena Loacha z nekdanjim francoskim nogometnim zvezdnikom Ericom Cantono v glavni vlogi in Bright Star, romantična zgodba o pesniku Johnu Keatsu in Fanny Brawne v režiji dobitnice zlate palme iz leta 1993 za film Klavir, Jane Campion.

Zadnja Ledgerjeva vloga prvič na ogled
Zunaj tekmovalnega programa je največji film letošnjega Cannesa najverjetneje The Imaginarium of Doctor Parnassus Terryja Gilliama, v katerem je pokojni avstralski igralec Heath Ledger ustvaril svojo zadnjo vlogo, ki so jo morali dokončati Johnny Depp, Colin Farrell in Jude Law.

V Cannesu bodo prikazali še na stotine drugih filmov, mnoge od njih na sejmu, ki traja ves čas festivala in utrjuje pomembnost Cannesa v svetu filma.

Letos bolj osredotočeni na film?
Po rdeči preprogi se bodo, pišejo poročevalci, tokrat sprehodili Brad Pitt, Penelope Cruz, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola in še marsikateri znani obraz iz sveta sedme umetnosti. Vendar direktor festivala Thierry Fremaux poudarja, da bo letos manj zvezdniških dogodkov, zaradi katerih je Cannes vedno izbira največjih zvezdnikov in filmskih mogotcev.

"V Cannesu je bilo včasih morda preveč zabav. Pogodbe se bodo še naprej sklepale, tudi zabave bodo še prirejali, a tržni igralci pričakujejo, da bo razpoloženje bolj obrzdano kot po navadi. Letos bo morda vse skupaj bolj osredotočeno na filme, ne na zvezde in starlete in razuzdanost Cannesa, ampak na filme," ugotavlja.

A. K.