Benetke bodo med 28. avgustom in 7. septembrom spet središče filmskega blišča. Foto: EPA
Benetke bodo med 28. avgustom in 7. septembrom spet središče filmskega blišča. Foto: EPA

Festival, ki ga vodi direktor Alberto Barbera, bo odprl znanstvenofantastični film Gravity (Gravitacija) mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona, v katerem sta zaigrala George Clooney in Sandra Bullock. Film bodo v 3D-tehniki prikazali zunaj konkurence. Bullockova in Clooney sta v njem upodobila astronavta na rutinski misiji, ki po uničenju njunega plovila nenadoma ostaneta odrezana od sveta.

Med filmi, ki se bodo potegovali za zlatega leva za najboljši film, sta tudi Child of God (Božji otrok) pod režijsko taktirko ameriškega igralca in umetnika Jamesa Franca in Joe njegovega rojaka Davida Gordona Greena, v katerem je v glavni vlogi zaigral Nicolas Cage.

Jonathan Glazer v Benetke prihaja s filmom Under the Skin (Pod kožo) s Scarlett Johansson v glavni vlogi, ameriški režiser John Curran pa s filmom Tracks (Sledi), v katerem je glavno vlogo odigrala Mia Wasikowska. Občudovalci britanskega režiserja Stephena Frearsa z napetostjo pričakujejo njegov film Philomena z Judi Dench in Stevom Cooganom v glavnih vlogah.

Francija bo na festivalu sodelovala s filmom La Jalouise (Ljubosumnost) Philippa Garrela, Italija pa je v tekmovalnem programu zastopana s tremi filmi. Gianni Amelio bo predstavil svoj novi film L'intrepido (Neustrašen), sicilijanska režiserka Emma Dante se bo predstavila s koprodukcijo Via Castellana Bandiera, pri kateri sta sodelovali še Švica in Francija, Gianfranco Rosi pa na festival prihaja z dokumentarnim filmom Sacro GRA (Sveta GRA).

Žiriji letošnjega festivala predseduje italijanski režiser Bernardo Bertolucci, ki je festivalsko žirijo že vodil pred tremi desetletji. Zlatega leva za življenjsko delo letos prejme ameriški režiser William Friedkin.