Zgodba se vrti okoli skupine dijakov, ki jih močno prizadene samomor njihove sošolke. Foto: Produkcija filma Razredni sovražnik
Zgodba se vrti okoli skupine dijakov, ki jih močno prizadene samomor njihove sošolke. Foto: Produkcija filma Razredni sovražnik

Želim si, da bi film tudi s pomočjo beneškega festivala lažje našel pot do generacije, ki je s tem filmom dobila priložnost razčistiti težave, ki jih ima sama s sabo in drugimi okoli sebe.

Rok Biček o pričakovanjih za film

Mislim, da je Razredni sovražnik prišel v našo družbo v času, ko ga ta zelo potrebuje in da bo na široko odprl prostor za debate v srednjih šolah, pa tudi širše.

Rok Biček o filmu Razredni sovražnik.
Glavno vlogo v filmu igra Igor Samobor. Foto: Produkcija filma
Po samomoru sošolke se njeni sošolci uprejo profesorjem in šolskemu sistemu. Foto: Produkcija filma Razredni sovražnik
Kruh in mleko
Kruh in mleko Jana Cvitkoviča je leva prihodnosti dobil nagrado za najboljši prvenec leta 2001. Foto: SFC

"Film je zelo intenzivna drama, ki se dotakne občutljivih tem, kot sta vzgoja in odraščanje, ki potekata v kompleksnem okolju šolskega prostora," so izbor komentirali selektorji programa 28. mednarodnega tedna kritike, ki bo potekal v okviru beneškega filmskega festivala. In kakšen je odziv mladega slovenskega režiserja? "Glede na odziv selektorjev z najpomembnejših svetovnih festivalov po projekciji filma na letošnjem canskem filmskem marketu sem vedel, da lahko zelo kmalu pričakujem vabilo enega izmed njih. In Benetke so bile prve in tudi naš film je bil njihov prvi, ki so ga vključili v letošnji izbor šestih prvencev z vsega sveta," je za MMC dejal Rok Biček.

Prepad med dvema generacijama
Ob tem dodaja, da je v filmu upor mladih ljudi proti (šolskemu) sistemu, ki ga simbolizira strogi profesor, odsev splošnega nezadovoljstva v družbi, ki pograbi vsak (ne)upravičen razlog za upiranje proti ustaljenim družbenim normam. "V teh ekstremnih situacijah se v zgodbi prikazuje prepad med dvema zelo različnima generacijama, ki ga je osebna tragedija le še poglobila."

V boj za leva prihodnosti in 100.000 dolarjev
Scenarij za film so na osnovi resničnih dogodkov napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapajne. Film se bo v Benetkah potegoval za laskavega leva prihodnosti in finančno nagrado 100.000 dolarjev ter za nagrado občinstva tedna kritike v znesku 5.000 evrov. Projekcije v Benetkah se bo Biček udeležil z ožjo ekipo. "Predvsem pa si želim, da bodo ustrezno pozornost doma in v tujini dobili mladi igralci in Igor Samobor, ki so s svojim doprinosom postavili nova merila igre v domačem filmu."

V glavnih vlogah Samobor in devet srednješolcev
V glavnih vlogah so nastopili Igor Samobor in devet srednješolcev: Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik, Kangjing Qiu. V stranskih vlogah so nastopili še Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil in drugi.


Film je posnet po resničnih dogodkih
Film Razredni sovražnik je nastal v produkciji Triglav film, posnet pa je po resničnih dogodkih, ki jih je režiser doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je spontano sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem.

"Zgodbo iz filma sem sam doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor. Temu je spontano sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem. V filmu je samomor uporabljen kot sprožilni moment za dogodke, ki nato poskušajo prerasti meje šolskih zidov in so odraz današnje splošne družbene klime. Ekstremna situacija prikaže prepad med dvema zelo različnima generacijama, ki ga tragedija le še poglobi," je film na kratko predstavil Biček.

Direktor fotografije je Fabio Stoll, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Za montažo sta poskrbela Janez Lapajne in Rok Biček, za scenografijo je bil zadolžen Danijel Modrej, za kostume Bistra Borak in za masko Petra Hartman. Producenta filma sta Aiken Veronika Prosenc in Janez Lapajne. Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

Slovenska premiera septembra na 16. FSF
V Sloveniji bo film prvič na ogled na 16. festivalu slovenskega filma v Portorožu, ki bo potekal med 11. in 15. septembrom, nato pa bo pot nadaljeval po slovenskih kinematografih.


Slovenci sodelovali tudi pri filmu Zoran, moj nečak idiot
Slovenska ekipa je bila močno prisotna tudi pri ustvarjanju še enega filma v kategoriji prvencev. Za leva prihodnosti se bo poleg Bičkovega filma med drugim potegoval tudi italijanski film Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo) prvenec režiserja Mattea Oleotta, v katerem nastopa zelo močna slovenska avtorska ekipa. Za scenografijo je poskrbel Vasja Kokalj, za kostume Emil Cerar, masko je urejala Talija Ivančič. Glavni producent filma je Igor Prinčič za Transmedio, slovenski koproducent je Staragara.

Slovenski filmi na beneškem festivalu
V samostojni Sloveniji se je na beneški festival kot prvi leta 2001 uvrstil film Kruh in mleko režiserja Jana Cvitkoviča, ki je prejel tudi nagrado za najboljši prvenec. V program Venice Days se je dvakrat uvrstil Vinko Möderndorfer (leta 2004 s filmom Predmestje in leta 2008 s filmom Pokrajina št. 2).

S kratkimi filmi se je na beneški filmski festival dvakrat uvrstil Jan Cvitkovič (leta 2004 s filmom Srce je kos mesa in leta 2009 s filmom To je zemlja, brat moj), ter leta 2008 Igor Šterk s filmom Every breath you take. Leta 2010 je bil film Oča režiserja Vlada Škafarja prvi slovenski film v programu beneškega mednarodnega tedna kritike.

Želim si, da bi film tudi s pomočjo beneškega festivala lažje našel pot do generacije, ki je s tem filmom dobila priložnost razčistiti težave, ki jih ima sama s sabo in drugimi okoli sebe.

Rok Biček o pričakovanjih za film

Mislim, da je Razredni sovražnik prišel v našo družbo v času, ko ga ta zelo potrebuje in da bo na široko odprl prostor za debate v srednjih šolah, pa tudi širše.

Rok Biček o filmu Razredni sovražnik.