Ekipa Amazonove serije Čudovita ga. Maisel, ki je pobrala večji del nagrad v kategoriji najboljše komične TV-serije na letošnji podelitvi emmyjev. Foto: EPA
Ekipa Amazonove serije Čudovita ga. Maisel, ki je pobrala večji del nagrad v kategoriji najboljše komične TV-serije na letošnji podelitvi emmyjev. Foto: EPA
Emmyja za najboljšo stransko žensko vlogo v dramski seriji je dobila Thandie Newton (Westworld). Foto: EPA
V dramskih kategorijah je nagrado za moško vlogo dobil Matthew Rhys iz Američanov (The Americans) za svojo izvedbo ruskega vohuna, ki se z ženo (Keri Russell) med Hladno vojno infiltrira med Američane. Foto: EPA
Igri prestolov emmy za najboljšo dramsko serijo

70. podelitev najbolj slavnih televizijskih nagrad je potekala v ponedeljek in bila politično obarvana, eden od zmagovalcev pa je v živo zaprosil za roko svoje dekle.

Nagrada in zaroka
Za popestritev podelitve je poskrbel eden od dobitnikov emmyja Glenn Weiss, ki je ob sprejemu nagrade za režijo oskarjev svoje dekle Jan Svendsen zaprosil za poroko in ji po njenem "da" nadel prstan svoje pred enim tednom preminule matere.

Letošnji seznam nominirancev in nominirank je bil rasno oziroma etnično najbolj raznolik doslej, vendar pa so vse nagrade uvodoma šle belcem in voditelj podelitve James Corden se je pošalil, da lahko začnejo nov trend na twitterju, soroden tistemu na oskarjih: "emmyji so tako beli".

Multinagrajena gospa Maisel
To je bilo prvič v zgodovini emmyjev, da je bila za najboljšo komično serijo proglašena stvaritev spletne televizije. Rachel Brosnahan, igralka nesrečne gospodinje Maisel, ki jo osvobodi prav komedija, je dobila tudi nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo, Alex Borstein iz iste serije je dobila tudi nagrado za stransko moško vlogo. Serijo so nagradili še za režijo ter scenarij, oboje je pobrala avtorica serije Amy Sherman-Palladino, legenda sodobne ameriške televizije, ki je v svojem prepoznavnem slogu ustvarila še seriji Midve z mamo in Bunheads.

Emmyja za najboljšo moško vlogo v komični TV-seriji je dobil Bill Hader za prvo sezono Barryja, ki jo je skupaj z Alecom Berghom tudi napisal in produciral ter režiral večji del epizod. Hader, soustvarjalec Southparka, je bil sicer pred tem že trikrat niminiran za emmyja za svoje delo na oddaji Saturday Night Live (SNL). Tudi emmy za stransko moško vlogo je bil dodeljen ekipi serije Barry, in sicer igralcu Henryju Winklerju.

Emmyja kraljici in ruskemu vohunu
V dramskih kategorijah je nagrado za najboljšo žensko vlogo dobila Claire Foy (Krona), za moško pa Matthew Rhys iz Američanov (The Americans) za svojo izvedbo ruskega vohuna, ki se z ženo (Keri Russell) med Hladno vojno infiltrira med Američane. Oba zmagovalca sta imela zadnjo priložnost za prejem emmyja za svoji vlogi, saj Claire Foy več ne bo igrala britanske kraljice Elizabethe II, Rhysova serija pa se je po šestih zelo uspešnih sezonah iztekla. Seriji sta bili nagrajeni tudi v drugih kategorijah: za najboljše pisanje scenarista Američanov, Joel Fields in Joe Weisberg, za najboljšo režijo pa Stephen Daldry za Krono.

Emmyja za najboljšo stransko žensko vlogo v dramski seriji je dobila Thandie Newton (Westworld), za stransko moško vlogo pa že tretjič za Igro prestolov Peter Dinklage.

Kategorija najboljša miniserija, zaključena serija ali televizijski film je proslavila več miniserij, v največjem obsegu mini-serijo televizije FX "The Assassination of Gianni Versace" (Usmrtitev Giannija Versaceja), ki je dobila nagrado za najboljšo v svoji kategoriji, za najboljšega igralca (poprej iz Gleeja znan Darren Criss) in režijo (Ryan Murphy). Nato je trend presekala Regina King z emmyjem za najboljšo žensko vlogo v miniseriji Sedem sekund.

Najboljša stranska igralca sta postala Merritt Wever in Jeff Daniels v miniseriji Godless (Brez boga), najboljši scenarij pa sta napisala William Bridges in Charlie Brooker v epizodi USS Callister antologijske TV-serije Črno ogledalo.

Nagrado za najboljši resničnostni šov je dobila RuPaluova dirka (RuPaul's Drag Race), za najboljši šov s skeči so nagradili Saturday Night Live in za najboljšo pogovorno oddajo Last Week Tonight with John Oliver.

Igri prestolov emmy za najboljšo dramsko serijo