Hattie McDaniel je prva temnopolta oskarjevka postala leta 1940, zaradi svoje vloge v zgodovinski epopeji V vrtincu (Gone With the Wind). Nagrado ji je izročila igralka Fay Bainter (na desni), a to ni kipec na fotografiji – McDaniel je prejela samo nagrado v obliki plakete. Foto: AP
Hattie McDaniel je prva temnopolta oskarjevka postala leta 1940, zaradi svoje vloge v zgodovinski epopeji V vrtincu (Gone With the Wind). Nagrado ji je izročila igralka Fay Bainter (na desni), a to ni kipec na fotografiji – McDaniel je prejela samo nagrado v obliki plakete. Foto: AP
Sorodna novica V vrtincu spet v HBO-jevi knjižnici, a z opombo, da "zanika grozote suženjstva"

Organizacija AMPAS je v sodelovanju z Muzejem Akademije v Los Angelesu napovedala skupno organizacijo ceremonije z naslovom Hattie's Come Home, ki bo potekala prvega oktobra letos. V okviru dogodka bodo "nadomestnega oskarja" podelili kolidžu Chadwika A. Bosemana pod okriljem Univerze Howard.

Hattie McDaniel je bila prva temnopolta oseba, ki je bila nominirana in nato prva, ki je osvojila oskarja v kateri od tekmovalnih kategorij, in sicer za najboljšo igralko v stranski vlogi; nagrajena je bila njena upodobitev lika "hišne sužnje" Mammy, ki je skrbela za mlado Scarlett O'Hara na plantaži Tara v zgodovinski epopeji V vrtincu.

Ni smela sedeti z ekipo
Leta 1940, ko je Akademija oskarje podeljevala šele dvanajstič, je morala Hattie McDaniel zaradi pravilnika o segregaciji v hotelu Ambassador na podelitvi sedeti ločeno od preostale ekipe filma. Ambassador je rasno segregacijo zapovedoval vse do leta 1959.

V svojem zahvalnem govoru je lavreatka poudarila, da jo je nagrada "navdala z veliko, veliko ponižnostjo"; "vedno jo bom imela pred očmi kot merilo vsega, kar bi še utegnila doseči v prihodnosti. Iskreno upam, da bom vedno v ponos svoji rasi in filmski industriji."

McDaniel je postala prva temnopolta igralka v zgodovini z oskarjem – a to po zaslugi stereotipizirane vloge hišne sužnje Mammy, ki je zadovoljna s svojim statusom v življenju. Ko je igralka pozneje postala tarča kritik zaradi svojega sodelovanja pri rasistični upodobitvi, se je odzvala z besedami, da
McDaniel je postala prva temnopolta igralka v zgodovini z oskarjem – a to po zaslugi stereotipizirane vloge hišne sužnje Mammy, ki je zadovoljna s svojim statusom v življenju. Ko je igralka pozneje postala tarča kritik zaradi svojega sodelovanja pri rasistični upodobitvi, se je odzvala z besedami, da "raje zasluži sedemsto dolarjev na teden z vlogo služkinje kot pa sedem dolarjev s tem, da je dejansko služkinja". Foto: IMDb
V preteklosti Akademija nagrade ni hotela nadomestiti zaradi pravila, da tega ne počnejo, če se oskar izgubi, ko je bil v posesti koga drugega kot prvotnega dobitnika. Foto: A.M.P.A.S.
V preteklosti Akademija nagrade ni hotela nadomestiti zaradi pravila, da tega ne počnejo, če se oskar izgubi, ko je bil v posesti koga drugega kot prvotnega dobitnika. Foto: A.M.P.A.S.

Ko oskar še ni bil oskar
Po smrti – rak na dojki je bil zanjo usoden leta 1952 – je Hattie McDaniel svojega oskarja, ki je bil takrat še plaketa (v poznih tridesetih in zgodnjih štiridesetih so nagrajencem v stranskih vlogah podelili plakete), zapustila Univerzi Howard. Plaketa je bila na oddelku za igro razstavljena do šestdesetih let prejšnjega stoletja, potem pa zgodovina sled za njo izgubi. Organizacija AMPAS je potrdila, da ne vedo, kje je originalna nagrada danes in kje bi jo lahko iskali.

Kdaj je izginil?
Nikoli ni bilo natančno ugotovljeno, kdaj je plaketa izginila. V devetdesetih je revija Jet poročala, da vodstvo univerze verjame, da je bila dragocenost morda ukradena – ali pa umaknjena na varno – med študentskimi protesti v šestdesetih. To je kmalu postalo vodilna teorija, ki se ji je pridružila celo govorica o študentu, ki naj bi nagrado vrgel v reko Potomac od jeze nad rasistično upodobitvijo sužnjev v filmu.

Dokazov za to teorijo ni, obstajajo pa pričanja, da je bil oskar na začetku sedemdesetih še vedno na univerzi.

Gospa Hattie se vrača domov
Na ceremoniji prihodnji teden bo zbrane nagovorila igralka Phylicia Rashad, dekanja kolidža Chadwika A. Bosemana. "Ko sem bila sama študentka na Univerzi Howard, sem pogosto občudujoče opazovala nagrado, ki je bila podeljena gospe McDaniel," je dekanja povedala za CNN. "Ne bi mogla biti srečnejša, da se nagrada naposled vrača na kolidž, ki zdaj nosi ime Chadwicka A. Bosemana. Ta neverjetni artefakt zgodovine bo znova tukaj, da bodo študentje iz njega lahko črpali navdih. Gospa Hattie se vrača domov!"

Po zgodovinski zmagi Hattie McDaniel je moralo preteči dolgih 51 let, preden je temnopolta igralka znova dobila oskarja – pisalo se je leto 1991, Whoopi Goldberg pa je postala najboljša igralka v stranski vlogi v romantični drami Duh. Medtem je Sidney Poitier leta 1964 postal najboljši igralec v glavni vlogi za film Lilije na polju.