La reina de España (Španska kraljica) režiserja Fernanda Truebe je v petdeseta leta postavljena zgodba, ki popisuje tegobe ameriške filmske ekipe na snemanju v Španiji. Foto: IMDb
La reina de España (Španska kraljica) režiserja Fernanda Truebe je v petdeseta leta postavljena zgodba, ki popisuje tegobe ameriške filmske ekipe na snemanju v Španiji. Foto: IMDb
Šest let je že minilo od zadnjega celovečerca Akija Kaurismäkija in marsikdo se je bal, da se je najslavnejši predstavnik finskega filma po drami Le Havre upokojil. V resnici je bil tisto le prvi del "trilogije o evropskih pristaniških mestih" - The Other Side Of Hope pa bo drugi del. Gre za zgodbo o sirskem beguncu, ki med iskanjem azila v Helsinkih naleti na pisano druščino lokalcev.
Šest let je že minilo od zadnjega celovečerca Akija Kaurismäkija in marsikdo se je bal, da se je najslavnejši predstavnik finskega filma po drami Le Havre upokojil. V resnici je bil tisto le prvi del "trilogije o evropskih pristaniških mestih" - The Other Side Of Hope pa bo drugi del. Gre za zgodbo o sirskem beguncu, ki med iskanjem azila v Helsinkih naleti na pisano druščino tamkajšnjih prebivalcev. Foto: IMDb

Filmski festival v Berlinu bo potekal od 9. do 19. februarja.

V glavnem tekmovalnem programu bodo prikazali madžarski film On Body and Soul, ki ga je režirala Ildiko Enyedi, romunsko-nemško-francosko koprodukcijo Ana, mon amour v režiji Calina Petra Netzerja, nemški dokumentarec Beuys o umetniku Josephu Beuysu v režiji Andresa Veiela in portugalsko-francosko koprodukcijo Colo, ki jo je režirala Teresa Villaverde.

V tekmi za zlatega medveda je tudi ameriški film The Dinner režiserja Orena Movermana, v katerem je zaigral Richard Gere, francosko-senegalsko-belgijsko-nemško-libanonska koprodukcija Felicite v režiji Alaina Gomisa, britanski film The Party režiserke Sally Potter in poljsko-nemško-češko-švedsko-slovaška koprodukcija Spoor v režiji Agnieszke Holland.

Za medvede se bosta potegovala tudi finski film The Other Side of Hope režiserja Akija Kaurismäkija in čilsko-nemško-ameriško-španska koprodukcija A Fantastic Woman, ki jo je režiral Sebastian Lelio.

Šest let je že minilo od zadnjega celovečerca Akija Kaurismäkija in marsikdo se je bal, da se je najslavnejši predstavnik finskega filma po drami Le Havre upokojil. V resnici je bil tisto le prvi del "trilogije o evropskih pristaniških mestih" - The Other Side Of Hope pa bo drugi del. Gre za zgodbo o sirskem beguncu, ki med iskanjem azila v Helsinkih naleti na pisano druščino tamkajšnjih prebivalcev.

V sekciji Berlinale Special pa bodo med drugim prikazali španski film Španska kraljica. La reina de España režiserja Fernanda Truebe je v petdeseta leta postavljena zgodba, ki popisuje tegobe ameriške filmske ekipe na snemanju v Španiji. V isto sekcijo so Nemci uvrstili še kubansko-špansko koprodukcijo Last Days in Havana režiserja Fernanda Pereza.