Na festivalu bodo na 72 projekcijah prikazali 398 filmov, od tega devet celovečernih. Na sliki: Čakajoč novo leto (Vladimirja Leschinova, Latvija). Foto: Animateka
Na festivalu bodo na 72 projekcijah prikazali 398 filmov, od tega devet celovečernih. Na sliki: Čakajoč novo leto (Vladimirja Leschinova, Latvija). Foto: Animateka
Animateka
Na festivalu bo prikazanih več filmov slovenskih avtorjev, trije od njih - Leona Vidmarja, Davorina Marca in Špele Čadež. Na fotografiji prizor iz Vidmarjevega filma Slovo. Foto: Animateka
Animateka
Letos je na programu rekordnih devet celovečernih animiranih filmov, kar je po besedah Igorja Prassla dokazuje, da je produkcija avtorske celovečerne animacije predvsem v Evropi trenutno na zelo visoki ravni. Fotografija iz filma o izmišljenem velemestu Babeldom. Foto: Animateka
Animateka
Animateko bo dan pred uradnim začetkom uvedlo odprtje razstave Dušana Kastelca Pregledna razstava (ali kako sem zapravil svojih prvih 50 let), ki bo v Moderni galeriji na ogled do 11. decembra. i Foto: Animateka

Posvetili se mu bodo v osmih programskih sklopih, posebna pozornost pa bo namenjena tudi animiranim dokumentarnim filmom in erotiki v animiranem filmu.

Rdeča nit 3D-računalniškega animiranega filma bo zaznamovala že uvodni večer, na katerem bodo predvajali film kanadskega avtorja Reneja Jodoina Pravokotnik in pravokotniki iz leta 1984 ter Lakoto Petra Foldesa iz leta 1974. V obeh gre namreč za zgodnja primera rabe 3D-animacije na avtorski način.


Celoten program festivala najdete tukaj.

Ob odprtju bodo predstavili tudi letošnje mednarodne žirante. V mednarodni žiriji so letos mojster 3D-eksperimentalnega filma Paul Bush, Italijan Mauro Carraro, z oskarjem nagrajeni Chris Landreth, Finec Joni Männistö, ki je tudi avtor letošnje celostne podobe festivala, in mlada iranska ustvarjalka Sarah Saidan, ki živi v Franciji. Člani mednarodne žirije se bodo na festivalu predstavili s svojimi programi oziroma retrospektivami.

Visoka raven avtorske celovečerne animacije v Evropi
Animateka bo do nedelje na ogled ponudila 398 filmov, od tega devet celovečercev, kar je rekord v trinajstih letih festivala. Po besedah programskega direktorja Animateke Igorja Prassla, to priča, da je produkcija avtorske celovečerne animacije predvsem v Evropi trenutno na zelo visoki ravni.

Festival, ki ga letos povezuje naslov Srčna srečna 13. izvedba, sledi enaki zasnovi kot doslej. Filme med drugim predstavlja v tekmovalnem programu srednje in vzhodne Evrope, evropskem študentskem tekmovalnem programu ter tekmovalnem programu, namenjenemu otroškemu občinstvu.

Za nagrado občinstva HOPIN in za veliko nagrado mednarodne žirije Stadionshop se poteguje 34 avtorskih kratkih animiranih filmov. V evropskem tekmovalnem programu študentskih animiranih filmov bo prikazanih 57 študentskih animacij, ki se bodo potegovale za nagrado Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film. Podelili bodo tudi nagrado otroške žirije za najboljši film v programu Slon: D'SAF.

Predstavili bodo več filmov slovenskih avtorjev, trije od njih – Leona Vidmarja, Davorina Marca in Špele Čadež – v vzhodnoevropskem in srednjeevropskem tekmovalnem programu.

V programu Slon, ki je namenjen različnim starostnim skupinam otrok, so letos pripravili tudi Slonov filmski maraton. Program Slon nadgrajujejo še tri delavnice. Filmi bodo na ogled v Kinodvoru, Slovenski kinoteki in Stari elektrarni.

Za profesionalno občinstvo
Novost letošnjega festivala je tudi platforma za profesionalno občinstvo Animateka PRO, ki bo potekala med 6. in 8. decembrom. Kot je povedal Prassel, v sodelovanju s Staro mestno elektrarno prvič organizirajo tridnevni dogodek, ki bo posvečen strokovnim posvetom, okroglim mizam, predavanjem pomembnih tujih avtorjev in regionalnim srečanjem.

Včeraj je Animateko uvedlo odprtje razstave Dušana Kastelica Pregledna razstava (ali kako sem zapravil svojih prvih 50 let), ki bo v Moderni galeriji na ogled do 11. decembra. Prvi dogodek pred tem je sicer razstava Leona Vidmarja Slovo, ki je v galeriji DLUL na ogled od 23. novembra do 11. decembra.

Poleg razstave Dušana Kastelica bo spremljevalni program prinesel še razstavo Jonija Mänistöja Od študenta animacije do filmskega profesionalca. V sredo bo v Slovenski kinoteki čez dan na sporedu animacijski performans Pentagon, zvečer pa bo v Stari mestni elektrarni avdiovizualni koncert Katje Šulc Vizualije live.

Srčna srečna izvedba je po besedah Prassla tudi zato, ker je festival tik pred zdajci dobil odobrena dodatna evropska sredstva, s čimer so lahko zaokrožili proračun festivala. Evropska komisija je Animateki namenila 33.000 evrov dodatnih sredstev. Dodatni denar sta dobila tudi druga dva slovenska festivala, ki sta se prijavila za evropski denar, Kino Otok in Liffe.