16. Bovec Outdoor Film Festival

16. Outdoor Film Festival (BOFF) bo med 28. in 30. decembrom, letošnje celotno festivalsko dogajanje s filmi in predavanji pa se bo odvilo v Stergulčevi hiši v Bovcu.

Strip Mala kraljica velikih sten: Mira Marko Debelak - Deržaj, ki ga je izdal Gornjesavski muzej Jesenice, je prejel letošnjo zlato hruško za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo. Foto: Gornjesavski muzej Jesenice
Strip Mala kraljica velikih sten: Mira Marko Debelak - Deržaj, ki ga je izdal Gornjesavski muzej Jesenice, je prejel letošnjo zlato hruško za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo. Foto: Gornjesavski muzej Jesenice

Natančni spored
16. BOFF-a si lahko
ogledate tukaj.

Prvi dan je namenjen predavanjem, ki so letos brezplačna. Na njih se bodo lotili različnih tem – od zgodovine alpinizma do naravovarstva in izdelave opreme za zunanje dejavnosti.

Predavanja bo uvedla predstavitev prvega alpinističnega stripa o življenju in delu Mire Marko Debelak - Deržaj, naslovljenega Mala kraljica velikih sten, ki ga je napisala Natalija Štular, ilustriral pa Damijan Stepančič. Sledilo bo predavanje Neže Peterca, ki sama o sebi pravi, da je oblikovalka "outdoor opreme", in Matevža Lenarčiča, ki se na festival vrača po 13 letih. Pogovor se bo vrtel okoli njegove knjige Točka brez vrnitve, okrog sveta z ultralahkim letalom.

Pogovorom bo sledil žensko obarvani filmski blok, organizatorji pa poudarjajo, da bi lahko tudi sicer dejali, da je skoraj ves četrtkov večer posvečen avtoricam, športnicam in umetnicam. Odpira ga torej Legenda o Zlatorogu – priredba slovenske ljudske pripovedi v barvah tragične ljubezenske zgodbe o vrednotah, pohlepu in našem odnosu do narave.

Sledila bo trojica "outdoor filmov", ki so po besedah organizatorjev "zagotovo jagodni izbor tega žanra za leto 2023". Svetovno premiero bo doživel slovenski film Petra Vrčkovnika Tiha moč, zgodba o Niki in Andreji, ki se s kolesi odpravita na Kilimandžaro in s svojim podvigom dokazujeta, da ženske smejo sanjati, da sanje nimajo roka trajanja in da je potreben le pogum za njihovo uresničitev.

Na ogled bo še avstrijski filmski projekt Cikli avtoric Johanne Brunner in Anjune Hartmann, ki spremlja skupino freeriderk, ki raziskujejo osupljive tirolske gore. Tretji v nizu pa je film Usklajen, med morjem in nebom (Aligned, Between The Sea And The Sky), vizualno osupljiv in čustveno nabit dokumentarec. Sredi neokrnjene divjine se avstrijska smučarka prostega sloga in filmska ustvarjalka Sandra Lahnsteiner - Wagner odpravi na izjemen podvig – smučanje pod severnim sijem. Projekcijam bo sledil pogovor s prisotnimi avtoricami in avtorji.

Petkovo dogajanje prinaša izbor trenutno najboljše domače in "outdoor" filmske produkcije iz držav nekdanje Jugoslavije. Sklop bo glede na napoved uvedla "plezarija v francoski soteski Verdon (DNA), sledilo bo zimsko pikanje po Durmitorju (Zimski a naš), temu sledi slovenski blok od pokrajin Norveške, Migovca, Koroške in Snežniških gozdov (Ekspedicija, Ledenka, Skupaj za rise, Primadona 2.0, jamsko reševanje)". Projekcijam bodo sledili pogovori s prisotnimi avtorji.

Predfilmu On, In & Under the Sava (Oboroženi z raftom, snorkli in plavutmi, štirje prijatelji plujejo po slovenski Savi) bo sledila projekcija Temnega pokrova sveta o Matevžu Lenarčiču. Po projekciji bo pogovor s prisotnimi avtorji. Na ogled bo tudi celovečerna drama Peaks of Energy italijanskih avtorjev Damiana Levatija in Mattea Vettorela.

Zadnji dan festivala bo posvečen snegu in visokim goram. "Alpinizem, padalstvo, gorsko kolesarstvo, freeride, animacija in upor so teme, ki spremljajo filme sobotne noči," piše v napovedi. Na ogled bodo filmi Three Shades of Pyrenees, That´s Home, Don't Imprison the Wind, Eternal Flame, Mountain Flocking, Jadis - Looking Backward, Daydream, Dannoč, 22 HØURS - Arctic Dreamlines, Deepfreeze Directissime Walker, The Draconians, Burning the Flame in Resistance Climbing.