Film Babičino seksualno življenje so tokrat nagradili kot najboljši animirani film v tekmovalni kategoriji evropskih filmov na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Short, ki je bil med 1. in 10. aprilom na Nizozemskem. Na mednarodnem festivalu glasbe in filma v Marseillu pa je v tekmovalni kategoriji kratkih filmov prav tako prejel nagrado za najboljši dokumentarni film. Obe lovoriki sta bili podeljeni na isti večer.

Režiserka filma Babičino seksualno življenje Urška Djukić in skladatelj glasbe Tomaž Grom ob prevzemu nagrade na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Short. Foto: Samya Papasoff
Režiserka filma Babičino seksualno življenje Urška Djukić in skladatelj glasbe Tomaž Grom ob prevzemu nagrade na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Short. Foto: Samya Papasoff

Film Steakhouse je na 24. mednarodnem festivalu kratkega in animiranega filma Mecal Pro v Barceloni, na katerega se je prijavilo več kot 5000 kratkih filmov, prejel glavno nagrado. To je že 14. lovorika za Steakhouse, ki ima za sabo tudi sicer uspešno festivalsko pot. Na ogled je bil namreč že na 47 festivalih, med drugim je na dunajskem festivalu Tricky Women, ki vsako leto poteka okoli dneva žena, prejel tudi nagrado občinstva. Gre za festival, ki se osredinja na animirane filme avtoric in zato zavzema edinstven položaj v mednarodni festivalski krajini. Poleg tekmovanja festival prikazuje tematske programe in retrospektive, ki predstavljajo vznemirljiv pregled animirane kinematografske umetnosti avtoric z vsega sveta. Na mednarodnem festivalu Anima Bruslju pa je v kategoriji kratkih filmov prejel glavno nagrado.

Špela Čadež (1977). Foto: MMC RTV SLO
Špela Čadež (1977). Foto: MMC RTV SLO

Steakhouse letošnje prejemnice Prešernovega sklada Špele Čadež subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. V risbi in animaciji so poleg avtorice sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clementine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo podpisujeta Tomaž Grom in Olfamož.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian & Fred in francoski Miyu. V prihodnje bo film na ogled tudi na pomembnih festivalih, kot so portugalski IndieLisboa, AnimaFest v Zagrebu in mednarodni festival animiranega filma v Annecyju v Franciji.

Žirija mednarodnega festivala kratkega filma Go Short je o nagrajenem Babičinem seksualnem življenju zapisala, da gre za osupljiv opomnik prirejanja ženskega telesa za namen razmnoževanja in izpolnjevanja moškega užitka. Na spletni strani festivala je med drugim zapisano, da zmagovalni filmi predstavljajo ogledalo današnje družbe. Nagrade so podelili že 14. leto zapored, zanje pa velja, da predstavljajo pomembno odskočno desko za oskarje, bafto in evropske filmske nagrade.

V utemeljitvi nagrade za film Babičino seksualno življenje preberemo, da je film osupljiv opomnik prirejanja ženskega telesa za namen razmnoževanja in izpolnjevanja moškega užitka. Foto: Prizor iz filma
V utemeljitvi nagrade za film Babičino seksualno življenje preberemo, da je film osupljiv opomnik prirejanja ženskega telesa za namen razmnoževanja in izpolnjevanja moškega užitka. Foto: Prizor iz filma

"To je film o tem, kako jemljemo preteklo trpljenje za naše sedanje svoboščine za nekaj samo po sebi umevnega, ne da bi upoštevali bolečino, ki smo jo prestali. Animacija vsebuje dinamično energijo, ki deluje, kot da usmerja nasilje nad subjektom v risbo na zaslonu. V svoji igrivi in povezljivi predstavitvi je zelo učinkovita ilustracija generacijske travme," je še mogoče prebrati v utemeljitvi nagrade.

Babičino seksualno življenje predstavlja kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

Scenarij za film sta napisali režiserka Urška Djukić, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Sorežiserka in animatorka je Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Film Babičino seksualno življenje je nastal v slovensko-francoski koprodukciji, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc, francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency. Prejel je sredstva Creative Europe MEDIA. Film je nastal tudi v sodelovanju s filmskim studiem Viba film.