Prvič smo filmskega Harryja Potterja videli pred desetimi leti, danes je glavni igralec Daniel Radcliffe star 21 let. Foto: Kolosej
Prvič smo filmskega Harryja Potterja videli pred desetimi leti, danes je glavni igralec Daniel Radcliffe star 21 let. Foto: Kolosej
Harry Potter in svetinje smrti
Kdor je prebral knjige, konec zgodbe že pozna, tisti bolj 'lene narave', pa ga bodo dočakali julija. Foto: EPA

V imenu franšize bosta nagrado prevzela pisateljica knjižnih uspešnic J. K. Rowling in producent filmskih priredb David Heyman. Nagrajeni filmi so osvetlili strokovno znanje na področju britanskega filma in posebnih učinkov, so prepričani podeljevalci nagrade.
Prva knjiga o mladem čarovniku, ki iz sveta bunkeljnov odpotuje med 'sebi enake' na čarovniško šolo Bradavičarko, je veliko platno ugledala leta 2001. Harryju Potterju in kamnu modrosti je do zdaj sledilo še sedem filmov, ki so prinesli 5,4 milijarde dolarjev po vsem svetu. Franšiza se bo sklenila desetletje pozneje z enim filmom več. Drugi del Svetinj smrti bo prigode čarovnika, njegovih prijateljev in sovražnikov, sklenil julija.
V vseh teh letih so pred očmi gledalcev odraščali glavni junaki s Potterjem oziroma Danielom Radcliffom na čelu. 21-letnik zatrjuje, da je užival vsako minuto snemanja filmov. "Zame so pravi junaki člani velike ekipe, ki so omogočili nastanek vseh osmih filmov. Ta nagrada je potrditev njihovemu izjemnemu delu," je še skromno prepričan Radcliffe, podobnega mnenja pa je tudi njegova soigralka Emma Watson.
Podelitev nagrad večer pred valentinovim
"Najlepša hvala, bafta, za to čudovito nagrado," se zahvaljuje Rupert Grint, ki igra Potterjevega zvestega prijatelja Rona Weasleyja. Filmi o Harryju Potterju so bili do zdaj za bafte nominirani 28., sedemkrat pa za ameriške oskarje. Slovesna podelitev baft bo v londonski Kraljevi operni hiši potekala 13. februarja. Na najbolj prestižno med baftami, tisto za najboljši film, upajo Črni labod, Izvor, Kraljevi govor, Socialna mreža in Pravi pogum. Slovesnost bo večer pred valentinovim povezoval Jonathan Ross.