Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dokumentarec, ki je v izvirniku naslovljen The man who saw too much, je svojo televizijsko premiero sicer doživel novembra. Za film je bilo danes v Trstu zanimanje občinstva tako veliko, da so pri festivalu v zadnjem trenutku napovedali še ponovitveno projekcijo.

Festival poteka od petka v gledališču Miela in po nekaterih drugih tržaških prizoriščih. Foto: Rok Omahen
Festival poteka od petka v gledališču Miela in po nekaterih drugih tržaških prizoriščih. Foto: Rok Omahen

"Prvi odzivi so zelo dobri, saj dokumentarni film prinaša prepričljivo pričevanje o dogajanju v prejšnjem stoletju, vse do požiga Narodnega doma pred stotimi leti, o čemer pripoveduje z izjemno natančnostjo," so o filmski projekciji poročali na Televiziji Slovenija.

"Seveda, vse preseneča dejstvo, da so ga posneli Angleži," je za Dnevnik Televizije Slovenija povedala novinarka Nataša Mihelič. Kreativni direktor britanske hiše BBC Alan Yentob je s snemalno ekipo film snemal lani poleti. "Pahorja, ki šteje častitljivih 106 let, opisuje kot najstarejšega znanega preživelega zapornika v nacističnih taboriščih," je še povedala.

Nekropolo bi lahko primerjali z delom Prima Levija
Yentob je za TVS povedal, da se je za snemanje filma odločil po tem, ko je odkril knjigo Nekropola. "Gre za knjigo, ki je, vsaj v angleškem jeziku, ne pozna veliko ljudi. Mislim, da je mojstrovina. Lahko bi jo primerjali z delom Prima Levija Ali je to človek. Zato sem se želel bolj posvetiti temu projektu," je dejal.

Dokumentarni film, ki ga je v Veliki Britaniji napovedal tudi eden najbolj branih časopisov Sunday Times, pripoveduje tudi o tem, da so po prvi svetovni vojni v Trstu zaprli slovenske šole in prepovedali slovenščino v javnosti.

Letošnji Trieste Film Festival – Alpe Adria Cinema je sicer odprl slovenski film Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča. Drugi film otvoritvenega večera pa je bil celovečerec Terencea Malicka Skrito življenje. Filma so na festivalu izbrali tudi zato, ker sta bila oba vsaj deloma posneta v Furlaniji.

Mož, ki je videl preveč: BBC-jev dokumentarec o Borisu PahorjuV
BBC s pretresljivo življenjsko zgodbo pisatelja Borisa Pahorja