Prizor iz filma. Foto: Zajem zaslona
Prizor iz filma. Foto: Zajem zaslona

Na spletni platformi Netflix bo film od srede namreč na ogled v kar 190 državah sveta, tudi pri nas. Mladi režiser obžaluje le, da ne bo slovenskih podnapisov.

"To je 'party', novoletna zabava, kjer gre vse narobe in tako ali drugače se potem vsi ubijejo," pove Belcl.

Prijatelji preživijo vrtinec dogodkov, ki razkrijejo skrivnosti, zlomijo srca in privedejo do šokantnega razpleta. Film, ki je premiero doživel na Poljskem, je razdelil kritike. "Nekateri čisto navdušeni, drugi ... Po mojem mnenju je bil to neki kulturni šok, neki žanrski film, ki ga tam niso vajeni," pravi režiser.

Zamisel je zorela več let, saj je najstniško naivno najprej napisal scenarij za celovečerec z veliko lokacij, ogromno posebnih učinkov, nato pa ga je s pomočjo Mitje Okorna izpilil do konca.
"Prišla je ideja, dajmo vse v eno 'bajto', zaprimo 10,15 karakterjev v eno 'bajto', začnimo zabavo. Zato sem začel pisati, kaj bi se lahko dogajalo, in potem je prišla ideja za film."

Še težje je bilo najti producente, ki bi dovolj verjeli v projekt. "Bila je dolga in trnova pot," pove Belcl. A na koncu mu je le uspelo pridobiti dva milijona evrov. "Scenarij je kar precej nor in težko je bilo najti ljudi, ki bi verjeli v ta projekt. In sva približno pet let z Okornom iskala producente, ki bili pripravljeni v to verjeti," pove iskreno.

Zdaj se z nostalgijo spominja svojih garaških začetkov, ko je čakal, moledoval, pošiljal videe in scenarije ter na domačem Pragerskem snemal filme. "Sem tekal okoli s kamero in tam težil svojim prijateljem, naj igrajo pred kamero in vse te zadeve. Potem sem nekoč Okornu dal kratki film in ga je pogledal in takrat se je vse začelo."

Sprva je na Poljsko prišel za tri mesece, a se je bivanje raztegnilo na pet let, saj je tamkajšnja fimska scena ustvarjalcem veliko bolj naklonjena. Veliko vrat pa si je odprl prav s črno komedijo, v kateri je vse mogoče, tako kot v njegovem ustvarjanju, kjer se ne posveča le enemu žanru, temveč se prepušča navdihu.

Pred premiero celovečerca Vsi prijatelji so mrtvi