Beneški bienale si je sam postavil rok:
Beneški bienale si je sam postavil rok: "do konca maja" si morajo razjasniti vse podrobnosti v povezavi s tem, kako bo festival letos potekal. Foto: Reuters

Roberto Cicutto, predsednik Beneškega bienala, ki ima pod svojim okriljem tudi slavni filmski festival, je danes v intervjuju za tiskovno agencijo ANSA potrdil datum letošnjega spektakla na Lidu.

Sorodna novica V Cannesu se predajajo: Letošnji festival ni uresničljiv v prvotno zamišljeni izvedbi

"Če se v Cannesu obirajo, sodelovanja ne bo"
V istem pogovoru je bil sicer zelo zadržan, kar se tiče potencialnega sodelovanja s festivalom v Cannesu. Vprašanje se pojavlja zato, ker je direktor canskega festivala Thierry Fremaux pred kratkim v intervjuju za Variety namignil: "Če bo naš festival odpadel, predlagamo, da bi naredili nekaj v sodelovanju z Benetkami. Pogovori o tem še potekajo."

Cicutto zveni malo manj pripravljen na morebitni "crossover": "Pri Cannesu je seveda vse mogoče, mi pa vzbuja nelagodje, da Thierry Fremaux kar naprej govori, da preučuje situacijo, ne pove pa, kaj hoče narediti. Mi bomo izpeljali predvideni program, če v Cannesu še vedno premišljajo o svojih naslednjih korakih, potem ni nobenega dialoga." Direktor bienala je izrecno zanikal obstoj kakršne koli oprijemljive beneško-canske iniciative.

Če se bo beneški festival res odvil v septembru in canski ne bo razglasil nadomestnega datuma, je zelo verjetno, da se bo italijanski festival lahko okitil z neverjetno bogato ponudbo filmov, tudi tistih, ki bi sicer premiero doživeli že v Cannesu.

Bodo novinarje gostili na daljavo?
V intervjuju za Anso je Cicutto sicer priznal, da se zaveda, da bo "obisk iz tujine moral biti veliko manjši" kot v preteklih izdajah festivala. "Trenutno izvajamo simulacije tipičnega festivalskega dneva," je povedal in dodal, da bo za tuje novinarje veliko vlogo igrala "digitalna tehnologija" ter da bodo vse te predloge še zbrali in jih predložili producentom.

Beneški bienale si je sam postavil tudi rok: "do konca maja" si morajo razjasniti vse podrobnosti v povezavi s tem, kako bo festival letos potekal.

Če se bo res vse odvilo po prvotnih načrtih, bo predsednica žirije 77. festivala Cate Blanchett. Foto: Reuters
Če se bo res vse odvilo po prvotnih načrtih, bo predsednica žirije 77. festivala Cate Blanchett. Foto: Reuters
Sorodna novica Cate Blanchett: "Predsedovanje žiriji Mostre mi bo v užitek"

Z zaprtimi kinodvoranami ne bo šlo
Cicutto, ki je bil pred trenutno funkcijo v Italiji ugleden filmski producent, se zaveda, da je za festival ključnega pomena dostopnost oz. odprtost kinodvoran. Od italijanskih oblasti pričakuje, da bodo festivalu podelile status izjeme, kar se tiče ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. "Čisto nekaj drugega je voditi šest ali sedem vnaprej določenih kinodvoran kot pa več tisoč filmskih platen po vsej državi".

Italija je trenutno še pod strogo karanteno: s 23 tisoč smrtnimi žrtvami so še vedno eno najbolj prizadetih območij na svetu. Trenutna merjenja kažejo, da je število novih primerov bolezni nehalo rasti, zaradi česar Italijani upajo na postopno omilitev krize.

Beneški filmski festival, ki velja za najstarejši filmski festival na svetu, je že v januarju najavil, da bo letos predsednica žirije avstralska igralka Cate Blanchett.