Calin Peter Netzer je Romuniji prvič priboril zlatega medveda. Foto: Reuters
Calin Peter Netzer je Romuniji prvič priboril zlatega medveda. Foto: Reuters
Nazif Mujić z medvedom za najboljšo moško vlogo. Foto: Reuters

Potem ko njen sin z avtomobilom do smrti povozi otroka, ga poskuša bogata Cornelia (Luminitia Gheorghiu) z vsemi sredstvi obvarovati pred kaznijo. Podkupiti želi tako policiste in sodnika kot tudi v revščini živečo družino žrtve.
V filmu 38-letni, v Nemčiji vzgojeni režiser Calin Peter Netzer prek osebne tragedije pripoveduje zgodbo celotne družbe, v kateri denar in moč omogočita vse.
Film je bil od samega začetka med favoriti za tako zaželenega zlatega medveda, s katerim romunski filmarji samo še nadaljujejo niz izjemnih festivalskih uspehov.
Najboljši igralec romski naturščik
Največje presenečenje je bila nagrada za najboljšo moško vlogo - ta je šla v roke Nazifu Mujiću, brezposelnemu bosanskemu Romu, ki so ga morali kar nekaj časa prepričevati, naj zaigra samega sebe v filmu Danisa Tanovića o življenju na robu bosanske družbe Epizoda u životu berača željeza (Epizoda v življenju pobiralca železa).
Film je prejel tudi veliko nagrado žirije. Pri petem Tanovićevem celovečercu je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.
Najboljši režiser je po mnenju berlinske žirije Američan David Gordon Green za komični film ceste Prince Avalanche, medtem ko je šel ženski igralski medved Čilenki Paulini Garcii za vlogo ločenke v filmu Gloria.
Prav v kategoriji za najboljšo žensko vlogo se je letos bil največji boj. Hvalospeve kritikov so si tako poleg Garcie prislužile še zgoraj omenjena Luminita Gheorghiu ter francoski veteranki Catherine Deneuve in Juliette Binoche.
Srebrnega medveda sta za scenarij prejela Iranca Jafar Panahi in Kamboziya Partovi za film Parde (Spoščen zastor). Nagrado Amnesty International je prejel film The Rocket (Raketa), katerega režijo podpisuje Kim Mordaunt.
19 v boju za nagrado
O dobitnikih zlatega in srebrnih medvedov je odločala mednarodna žirija, v kateri so bili Wong Kar Wai (predsednik), danska filmarka Susanne Bier, nemški režiser Andreas Dresen, ameriška snemalka Ellen Kuras, iranska filmarka Shirin Neshat, hollywoodski igralec in režiser Tim Robbins ter producentka in režiserka Athina Rachel Tsangari.

Na Berlinalu, ki se bo sicer sklenil v nedeljo, se je v uradnem tekmovalnem programu za zlatega in srebrne medvede potegovalo 19 celovečercev. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo so že v četrtek izročili francoskemu režiserju in producentu Claudu Lanzmannu, poznanem po dokumentarcu "Shoah" iz leta 1985.

Lani je zlatega medveda za najboljši film dobil Cezar mora umreti bratov Paola in Vittoria Tavianija.