61. Berlinale v tekmovalnem programu predstavlja 16 filmov z Turčije, Izraela, Velike Britanije, Nemčije, Francije in ZDA. Med temi jih bo 13 doživelo svetovno premiero. Foto: EPA
61. Berlinale v tekmovalnem programu predstavlja 16 filmov z Turčije, Izraela, Velike Britanije, Nemčije, Francije in ZDA. Med temi jih bo 13 doživelo svetovno premiero. Foto: EPA
Pravi pogum (True Grit),
Odprtje festivala so zaupali priredbi vesterna Pravi pogum, ki se je lotil režijski dvojec Ethan in Joel Coen. Režiserja pričakujejo z Jeffom Bridgesom, Joshom Brolinom in Hailee Steinfeld tudi na sami projekciji.
Berlinale
Festival se bo sklenil 20. februarja, do takrat pa si bodo obiskovalci lahko ogledali več kot 400 filmov. Foto: EPA
Ingmar Bergman: Sedmi pečat
Letošnjo retrospektivo posveča Berlinale Ingmarju Bergmanu in njegovi bogati filmski zapuščini.
Berlinale
O dobitnikih zlatih in srebrnih medvedov bodo presojali avstralski producent Jan Chapman, britanska kostumografinja Sandy Powell, kanadski režiser Guy Maddin, italijanska igralka Isabella Rossellini, nemška igralka Nina Hoss in indijski igralec Aamir Khan. Foto: EPA
Circus fantasticus
Pod skupno znamko CEC - Central European Cinema bodo med slovenskimi filmi predvajali Circus Fantasticus Janeza Burgerja, ki so ga za tuji trg poimenovali Silent Sonata, pa tudi Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja, Oča Vlada Škafarja in Piran-Pirano Gorana Vojnoviča. Foto: Circus fantasticus

Rdeča preproga filmskega festivala v Berlinu je razgrnjena, vse je pripravljeno, da se nocoj po njej sprehodi zvezdniška ekipa uvodnega filma, priredbe vesterna Pravi pogum (Ture grit), s katerim sta brata Coen tudi v igri za letošnjega oskarja.
Dogodek, za katerega vstopnice so obiskovalci čakali v dolgih vrstah, se nocoj tudi uradno začenja, 61. Berlinale pa daje poudarek na 3D in druge z novimi vrstami tehnologije podkrepljene težnje, ki si že nekaj časa, vidneje pa s Cameronovim Avatarjem utirajo pot v svetovno kinematografijo. V 3D-tehniki, doslej nekako 'rezervirano' za spektakle, ki so se redkeje znašli na takšnih festivalih, bo svoj izdelek predstavil tudi Wim Wenders, ki bo je v tej tehniki posnel poklon predlani umrli legendi nemškega modernega plesa Pini Bausch.
Film Pina bo ena izmed številnih svetovnih premier, ki jih obljublja program festivala. Na tem bo do 20. februarja predvajanih še približno 400 filmov iz 58 držav. V najprestižnejši, tekmovalni, del programa, se je uvrstilo 16 filmov, ki se bodo potegovali za zlate in srebrne medvede.
Nepogrešljivi zvezdniški trenutki
S podelitvijo teh se bo festival končal, odpira pa se z že omenjenim Pravim pogumom , ki sta ga režirala Ethan in Joel Coen. Premiere naj bi se poleg obeh bratov udeležili še igralci Jeff Bridges, Josh Brolin in Hailee Steinfeld. Poleg teh pričakujejo med zvezdniškimi imeni v nemški prestolnici še glavnega igralca Kraljevega govora, oskarjevega nominiranca Colina Firtha, Vanesso Redgrave, Jeremyja Ironsa in Madonno.
Organizatorji so upali, da bi se festivala kot član žirije lahko udeležil tudi iranski režiser Džafar Panahi, ki pa so ga zaradi sodelovanja propagandi proti oblastem obsodili na šestletno zaporno kazen.
Ralph Fiennes prvič kot režiser
Sicer pa si bo žirija v tekmovalnem programu ogledala filme iz Turčije, Izraela, Velike Britanije, Nemčije, Francije in ZDA. Med temi je režijski prvenec britanskega igralca Ralpha Fiennesa Coriolanus, priredbi Koriolana dramatika Williama Shakespeara. 'Angleški pacient' Fiennes igra v filmu, ki ga bo v Berlinu premierno predstavil, tudi glavno vlogo.
Za nagrade se poteguje tudi nemško-ameriška koprodukcija režiserke Mirande July The Future, plod sodelovanja med Berlinalom in filmskim festivalom Sundance, ter režijski prvenec igralke Victorie Mahoney Yelling To The Sky, v katerem igra Zoe Kravitz, hči Lennyja Kravitza.

Ljubitelji filma si bodo lahko premierno ogledali tudi film turškega režiserja Seyfija Teomana Bizim Buyuk Caresizligimiz in dramo Lipstikka izraelskega režiserja in igralca Jonathana Sagalla. Nemška predstavnika v glavnem tekmovalnem programu sta Schlafkrankheit režiserja Ulricha Köhlerja in Wer wenn nicht wir Andresa Veiela.
Častni medved Arminu Muellerju - Stahlu
Znan je dobitnik častnega zlatega medveda – nemški igralec Armin Mueller-Stahl, ki je v petdesetletni karieri nanizal zelo pestro paleto likov, med drugim tudi vlogo v filmu Sijaj (1996), za katero je bil nominiran za oskarja. Igralec, ki se zadnje čase posveča zlasti slikarstvu in glasbi, je v dolgoletni karieri sodeloval z režiserji, kot so Costa-Gavras, Andrzej Wajda, Jim Jarmusch in Steven Soderbergh.
Ingmar Bergman - Resnica in laži
Z retrospektivo se Berlinale letos poklanja švedskemu filmarju Ingmarju Bergmanu, ki ga skoraj štiri leta ni več z nami. Režiser, ki ne potrebuje posebne predstavitve, je v življenju prejel vse pomembne filmske nagrade, tudi zlatega medveda za film Divje jagode leta 1958. Retrospektiva se bo sprehodila od njegovih najbolj znanih del, kot so Poletje z Moniko, Sedmi pečat, Fanny in Alexander, do njegovih manj znanih filmov 40. in 50. let preteklega stoletja. Retrospektivo spremlja razstava Ingmar Bergman - Resnica in laži v Nemški kinoteki - Muzeju za film in televizijo, na kateri ima javnost prvič priložnost videti številne dokumente iz Bergmanove zapuščine.
Slovenski filmski center vabi v Martin Gropius Bau
Slovenski filmski center ohranja sejemski prostor v stavbi Martin Gropius Bau. Poleg informacij o slovenskem filmu bo ponujal tudi prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ti ga bodo lahko izkoristili za poslovne sestanke.
Že šestič pa se bo slovenski film predstavil na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC - Central European Cinema. Pripravili bodo projekcije Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja in Oča Vlada Škafarja. Nadaljnje festivalske uvrstitve pričakujeta tudi Piran-Pirano Gorana Vojnoviča in Silent Sonata, kot so za tuje gledalce poimenovali Circus Fantasticus Janeza Burgerja, za katerega skrbi nizozemski prodajni agent Fortissimo.
V Berlinu bo devetič festivalsko dogajanje spremljal Berlinale Talent Campus, namenjen odkrivanju filmskih avtorjev z vsega sveta. Iz Slovenije sta se tja uvrstila režiser Klemen Dvornik in igralec Miha Rodman.
Na Scripteast Nočno življenje Damjana Kozoleta in Ognjena Sviličića
Svojo delavnico imajo tudi scenaristi. Scripteast, namenjena piscem iz srednje in vzhodne Evrope izbrane scenariste in projekte najprej predstavi v Berlinu, potem pa še v Cannesu, kjer izberejo in nagradijo najboljši projekt. Na delavnici so od slovenskih ustvarjalcev sodelovali že Jan Cvitkovič, Andrej Košak in Hanna Slak, letos pa se je med 12 projektov uvrstil slovensko-hrvaški projekt Nočno življenje scenaristov in režiserjev Damjana Kozoleta ter Ognjena Sviličića.
Lani je končno slavje Berlinala pripadalo turško-nemškemu filmu Med, s katerim je režiser Semih Kaplanoglu za Mlekom in Jajcem sklenil trilogijo o odnosu med resničnostjo in snom.