Igralec Ralph Fiennes  je za svoj režijski prvenec izbral zgodbo Shakespearjeve tragedije Koriolan. Foto:
Igralec Ralph Fiennes je za svoj režijski prvenec izbral zgodbo Shakespearjeve tragedije Koriolan. Foto:
Wim Wenders
Kot je obljubil, Wim Wenders končuje film o slavni plesalki, koreografinji in zdaj svoji prijateljici Pini Bausch. Foto: EPA
Pravi pogum
Pravi pogum je najnovejši film Joela in Ethana Coena in pravzaprav že leta 1969 videna zgodba, takrat v režiji Henryja Hathawayja.

Potem ko bo 10. februarja enega izmed največjih filmskih festivalov na svetu odprl najnovejši izdelek režiserskega dvojca Joela in Ethana Coena, in sicer priredba filma iz poznih 60. let Pravi pogum (True Grit), bo osrednja pozornost obiskovalcev in žirije z Isabello Rosellini na čelu usmerjena v naslednje filme.
Ralph Fiennes, ki se je kot igralec kritikom že večkrat dokazal, je tokrat stopil še za kamero in posnel svoj prvenec o Koriolanu, priredbo igre Williama Shakespearja. V filmu, ki bo prav na Berlinalu doživel svetovno premiero, nastopajo ob glavnem igralcu Fiennesu še Gerard Butler, Vanessa Redgrave, Brian Cox in James Nesbitt.
Wendersov spomenik legendarni plesalki
Wim Wenders
bo domačemu občinstvu predstavil svoj filmski poklon lani umrli veliki nemški plesalki in koreografinji Pini Bausch. Tudi nemško-francoska koprodukcija Pina bo na Berlinalu doživela svetovno premiero.
V tekmovalnem programu je še nemško-ameriška koprodukcija, ki je pravzaprav plod sodelovanja med Berlinalom in filmskim festivalom Sundance. Gre za film Mirande July The Future, zgodbo o paru, ki vzame potepuško mačko, s tem pa se njun pogled na življenje obrne na glavo, njuna vera in ona sama pa se znajdejo pred veliko preizkušnjo.
Še en režijski prvence se obeta. Igralka Victorie Mahoney je posnela Yelling To The Sky, v katerem nastopa Zoe Kravitz, hči Lennyja Kravitza. Zgodba filma pripoveduje o sedemnajstletni Sweetness O'Hara, ki ostane po razpadu družine povsem sama v soseščini, kjer je njeno preživetje negotovo.
Še dve svetovni premieri
Turški režiser Seyfi Teoman bo premierno predstavil svoj Bizim Buyuk Caresizligimiz (Naše veliko razočaranje), svetovno premiero pa bo doživela tudi drama izraelskega režiserja in igralca Jonathana Sagalla, Lipstikka. Sedmerico zaokroža še en nemški režiser - Andres Veiel z Wer wenn nicht wir.
Na preostale naslove tekmovalnega programa bo treba še počakati, skupaj pa naj bi se za zlatega medveda potegovalo več kot 20 filmov.