Dvakratni oskarjevec Kevin Spacey je bil namreč v letu 2017 prvič javno obtožen spolnih zlorab in napadov, zaradi česar je bil najprej ob vlogo ameriškega predsednika v seriji Hiša iz kart, izrezali so ga tudi iz že posnetega filma Ves denar tega sveta Ridleyja Scotta in ga nadomestili s Christopherjem Plummerjem.

Bilo jednom u Hrvatskoj (Bilo je nekoč na Hrvaškem) po scenariju Hrvoja Hitreca in v režiji Jakova Sedlarja je premiero doživel v Branimir centru v Zagrebu, ki pa se je Spacey ni udeležil. Na ogled je bil ob 100. obletnici rojstva Franja Tuđmana, prvega hrvaškega predsednika, ki je bil na tem položaju od leta 1990 do smrti v letu 1999. Režiser je sicer želel posneti igrani celovečerec, a mu hrvaški avdiovizualni center ni odobril financiranja, tako da so na koncu posneli igrano-dokumentarni film.

Kevin Spacey kot Franjo Tuđman. Foto: YouTube
Kevin Spacey kot Franjo Tuđman. Foto: YouTube

"Spacey absolutno spoštuje predsednika Tuđmana, tako ga tudi igra," je na začetku tega leta po pisanju Jutarnjega lista dejal režiser. Film vsebuje angleške navedke iz nekaterih Tuđmanovih najslavnejših govorov.

Kot je razvidno iz odlomkov filma, ga Spacey med drugim upodobi v prizoru s splitske rive, kamor je predsednik po operaciji Nevihta prispel s t. i. vlakom svobode. Takrat je zbrane nagovoril z besedami: "Kaj vam še moram obljubiti?" Množica pa mu odgovori s skandiranjem: "Vukovar, Vukovar!" Po napovedih ustvarjalcev filma naj bi Spacey v jesenskih mesecih obiskal Hrvaško, takrat pa naj bi film doživel tudi redno distribucijo.

Spacey je Hrvaško in Tuđmanov grob obiskal na začetku tega leta. "Preprost človek je, brez kakršnih koli posebnih zahtev, razlog njegovega obiska pa je v prvi vrsti prijateljski, se pa bomo v teh dneh tudi pogovarjali glede projekta in bomo videli, kaj bo," je ob tej priložnosti za Slobodno Dalmacijo povedal Sedlar.

Zgodba iz časa mongolskega cesarstva
Oktobra pa se bo začelo tudi snemanje filma 1242-Gateway to the West, ki ga bo po scenariju Aarona Horvatha in Joan Lane režiral Peter Soons. Film bo sledil zgodbi iz 13. stoletja o Batu kanu, vnuku ustanovitelja mongolskega cesarstva Džingiskana, ki je bil tudi eden od vrhovnih poveljnikov tega cesarstva.

Sorodna novica Kevin Spacey po več letih znova v celovečercu, režiral bo Franco Nero

Dodeljena mu je bila odgovornost za pohod na Evropo, a mu ta ni uspel. Ob Spaceyju bodo nastopili še Eric Roberts, Christopher Lambert, Terence Stamp, Jeremy Neumark in Genevieve Florence.

Vloga v celovečercu Franca Nera
Leta 1959 rojeni Spacey se je po obtožbah iz leta 2017 sicer pojavljal le v manjših produkcijah, kot je denimo lanska drama L’uomo Che Disegnò Dio (Moški, ki je naslikal Boga), ki jo je režiral Franco Nero in v njej tudi zaigral. Sprva je bilo mišljeno, da bo ob njiju nastopila tudi Vanessa Redgrave, sicer Nerova žena, a je vlogo nato odigrala Faye Dunaway. Celovečerec, v katerem Spacey upodablja policijskega detektiva, sledi "vzponu in padcu slepega umetnika, ki ima izjemen dar ustvarjanja resničnih portretov samo s poslušanjem človeških glasov".