Bilo je nekoč v Nemčiji, koprodukcijski film

Film Bilo je nekoč v Nemčiji (nem. Es war einmal in Deutschland …) iz leta 2017 podpisuje belgijski režiser Sam Garbarski. Scenarij je napisal v sodelovanju z Michelom Bergmannom po njegovih delno avtobiografskih romanih Die Teilacher in Machloikes, ki sta oba izšla leta 2011.

Moritz Bleibtreu in Antje Traue. Foto: IMDb
Moritz Bleibtreu in Antje Traue. Foto: IMDb

Pogled na povojno Nemčijo skozi oči preživelega holokavst
Komično koprodukcijsko dramo zaznamuje tudi dobra mera judovskega humorja. Topla, na trenutke zabavna in lepo tekoča filmska pripoved se grozot holokavsta in povojnega kaosa v Nemčiji loteva s perspektive preživelih. Pri tem izhaja iz dejstva, da je kar 4000 Judov tudi po vojni ostalo v domovini, čeprav niti svojim potomcem niso znali pojasniti, zakaj so se tako odločili.

Oditi ali ostati v Nemčiji tudi po izkušnji vojnih grozot
Skozi film spremljamo judovskega trgovca Davida Bermana, ki je edini preživeli član nekdaj bogate in vplivne rodbine. S številnimi preživelimi se trudi na noge postaviti nov posel – po opustošeni državi bodo od vrat do vrat ponujali rjuhe in brisače iz Pariza. Pri tem poskušajo z vrsto preverjenih zvijač vstopiti v domove nezaupljivih Nemcev. Sčasoma posel steče, vendar se David s partnerji še zmeraj sprašuje, ali naj odide v ZDA ali ostane v državi, ki je hotela iztrebiti njegov narod.

V glavni vlogi nastopa slavni nemški igralec Moritz Bleibtreu, ob njem pa še Antje Traue, Tim Seyfi, Mark Ivanir, Anatole Taubman, Hans Löw, Pal Macsal in Vaclav Jakoubek.