Miniserija iz leta 2013 ima tri epizode. Foto: Televizija Slovenija, Facebook.
Miniserija iz leta 2013 ima tri epizode. Foto: Televizija Slovenija, Facebook.

Miniserija Unsere Mütter, unsere Väter iz leta 2013, ki je bila na ogled tudi na Televiziji Slovenija, je zanetila diplomatski spor med Nemčijo in Poljsko. Kritiško čislana vojna drama, ki je za ZDF nastala v produkciji UFA Fiction, sledi življenjem in vojnim izkušnjam petih nemških mladostniških prijateljev med letoma 1941 in 1945.

Razburjeni gledalci in odločen veteran
Enemu od teh izmišljenih likov, ki je Jud, uspe pobegniti pred deportacijo v Auschwitz in tako se pridruži poljski Domovinski armadi (Armia KrajowaAK). Vendar se odloči prikrivati svojo judovsko identiteto zaradi številnih pričevanj, da je znotraj AK-ja razširjen antisemitizem. In ta vidik je zmotil številne poljske gledalce, ki so se začeli pritoževati, piše Deutsche Welle.

V enem izmed spornih prizorov član AK-ja zapusti vlak, ki pelje internirance koncentracijskega taborišča v smrt, rekoč, "da so Judje in so še slabši od komunistov". Več gledalcev je bilo ogorčenih zaradi tega prizora. Oglasil se je poljski vojni veteran in nekdanji član AK-ja, Zbigniew Radlowski, ki mu je uspelo ubežati smrti v taborišču Auschwitz-Birkenau. Dejal je, da serija namerno ponareja zgodovino in si prizadeva, da bi se "vsaj nekaj odgovornosti za holokavst prevalilo na Poljake".

Kdo je bil žrtev in kdo zatiralec, kdo zločinec in kdo junak
To je leta 2016 spodbudilo takrat 92-letnega Radlowskega, da je sprožil civilni postopek zoper ZDF in UFA Fiction zaradi kršenja njegovih osebnih pravic. "Preživel sem nemško okupacijo Varšave, varšavsko vstajo, zaporniško taborišče. Noben program ZDF in nobeno nemško sodišče ne moreta ponarejati resnice o tem, kdo je bil žrtev in kdo zatiralec, kdo zločinec in kdo junak," je še dodal vojni veteran.

Zbigniew Radlowski na sodišču leta 2018. Foto: EPA
Zbigniew Radlowski na sodišču leta 2018. Foto: EPA

Po razsodbi iz leta 2018, ki je odločila zoper ZDF, se je televizija pritožila, saj po njihovem mnenju "upodobitev poljskih likov nikakor ne pomeni minimizacije zgodovinskih dejstev in tudi odgovornosti Nemčije ne".

Pravdni postopki, ki se vlečejo več let
Pritožbeno sodišče v Krakovu je po dolgoletnih pravdnih postopkih nato 23. marca letos presodilo, da so v seriji borci AK-ja upodobljeni, kot da so "imeli odpor do Judov, bili brezbrižni do njihovega dela in so bili prežeti z antisemitskim odnosom". Sodišče je na koncu sklenilo, da je bilo načelo svobode izražanja zlorabljeno, da bi spremenilo dojemanje AK-ja.

Kot del razsodbe se morata ZDF in produkcijska hiša UFA Fiction javno opravičiti Svetovni zvezi vojakov Domovinske vojske, češ da serija "nelegitimno namiguje, da je bila ta poljska vojaška organizacija antisemitske narave". Monika Brzozowska-Pasieka, ki je zastopala Radlowskega in veteransko organizacijo, je za poljske medije dejala, da jim je bilo "to najpomembneje".

Napovedana pritožba nemške strani
ZDF in UFA Fiction sta že objavila svoji izjavi, v katerih sta izrazila obžalovanje, da ni sodišče posvetilo zadosti pozornosti njuni umetniški svobodi. Zapisali pa so tudi, da se nameravajo pritožiti na odločitev sodišča, ko bo sodba izdana pisno, še navaja Deutsche Welle.