Režiser Marko Škop (1974) je za celovečerec Bodi svetloba (v izvirniku Nech je svetlo) napisal scenarij v sodelovanju s Frantiskom Krähenbielom in Zuzano Liovo. V osrednjih vlogah nastopajo Milan Ondrík, Zuzana Konecná, Csongor Kassai, Dieter Fischer, Andreas Nickl in Lubomír Paulovic.

Film tedna: Bodi svetloba, slovaški film

V filmu spoznamo 40-letnega Milana, ki dela kot gradbeni delavec v Nemčiji. Za božične praznike se vrne domov na Slovaško. V zavetju doma, kjer ga pričakujejo žena in trije otroci, se sprva zdi, da je vse na mestu. Vendar se izkaže, da je starejši sin Adam postal skrivnosten, zadirčen in težko obvladljiv. Uporniški najstnik predstavlja prevelik izziv za mater, zato ta zaprosi moža, naj kaj ukrene. Milan kmalu ugotovi, da je Adam član paravojaške skupine mladih in da je bil pred kratkim vpleten v nadlegovanje sošolca, ki je pozneje umrl.

Kako se spoprijeti z resničnostjo, polno pasti
Milan osuplo spozna, da so mladeniči, skupaj z njegovim sinom, v primežu župnika, ki jih trenira in uči, kako naj se spoprimejo z resničnostjo, ki je polna ideoloških in kulturoloških pasti. Še bolj je osupel, ko spozna, da je vsa vas v primežu cerkvenih dostojanstvenikov, ki so pomembnejši od zakonodajne oblasti in policije. Žena ga roti, naj ostane doma in poskrbi za družino, saj je to pomembnejše od dela v Nemčiji. Milan res ostane in z ženo kmalu ugotovita resnico o svojem sinu, o svoji družini in skupnosti okoli njih, lahko preberemo v napovedi filma.

Film, ki je sicer slovaško-češka koprodukcija, je bil slovaški predstavnik za najboljši mednarodni igrani celovečerec za 92. podelitev oskarjev, vendar ni bil nominiran.