Andraž Poeschl raziskuje, kaj je fenomen bosanske doline piramid. Foto: EPA
Andraž Poeschl raziskuje, kaj je fenomen bosanske doline piramid. Foto: EPA
Semir Osmanagić
Piramido je začel podrobneje raziskovati arheolog bosanskega rodu iz Houstona Semir Osmanagić. Foto: EPA

Za kaj gre v resnici, za spretno potegavščino, dobro šalo ali za dragocene ostanke starodavnih zgradb, v dokumentarnem feljtonu (Uredništvo kulturno-dokumentarnih oddaj) Piramide? ugotavljata avtor Andraž Poeschl in snemalec Aleš Živec.

Piramide odkrije novodobni Indiana Jones
Narod, ki nima piramid, ne velja nič, se radi pošalijo Bosanci in dodajajo, da so znamenite piramide v Egiptu in v Južni Ameriki v Evropi dobile zanimivo konkurenco. Prebivalci bosanskega mesteca Visoko v bližini so bili povsem navajeni na stopničasti piramidalni hrib nad mestom, njihovo identiteto pa je podrobneje raziskal amaterski arheolog bosanskega rodu iz Houstona Semir Osmanagić, ki je domačine prepričal, da gre za ostanke piramid.

Bosanci so piramide pod Visočico vzeli za svoje, še preden so končali arheološka izkopavanja, svojo oceno pa so izrekli tudi ugledni egiptologi iz Kaira.

Avtorja filma sta se tako vprašala, kaj je fenomen bosanske doline piramid in ali gre za medijsko prevaro, pri kateri z Bosanci sodelujejo tudi tuji strokovnjaki. Kakor koli že, bosanske piramide so v kratkem času postale najbolj priljubljen motiv turističnih spominkov iz Bosne, zato so tako piramide kot dokumentarec vsekakor vredni ogleda.