Ustvarjalci filma Kapa so prav danes prejeli prvo zlato rolo za kinematografski obisk. V nedeljo pa sta nagrado za najboljši film beljaškega festivala K3 prevzela režiser Slobodan Maksimović in producentka Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio.

Maksimović, ki je film režiral po scenariju Saše Eržen, je povedal, da je bil presrečen že, ko se je Kapa uvrstila v uradni program festivala K3, in da o nagradi niti ni razmišljal, saj je dobiti nagrado po njegovih besedah na neki način stvar okusa žirantov, je sporočila ekipa filma Kapa.

Kapa oziroma ... Kje je Božiček?
"Na festivalu so bili filmi, ki so jih že predvajali na svetovno znanih festivalih, in ob takšni konkurenci je čast biti zraven. Kaj šele zmagati," je dejal režiser filma. Dodal je, da so filme ocenjevali "avstrijski kinoprikazovalci, zaradi česar je ta nagrada izjemno pomembna, saj filmu odpira možnost, da ga bodo prikazovali v kinodvoranah po vsej Avstriji".

Večkrat nagrajeni Maksimović ob sami razglasitvi zmagovalca festivala sprva niti ni dojel, da je najboljši film prav Kapa, saj je za predvajanje filma na nemško govorečem ozemlju ta sinhroniziran v nemški jezik in nosi naslov Wo bleibt der Weihnachtsmann? (v prevodu Kje je Božiček?).

Celovečerni film Kapa si je prislužil prvo zlato rolo za kinematografski obisk, saj si ga je od začetka predvajanja v kinematografih ogledalo že več kot 25.000 gledalcev. Filmska ekipa je lovoriko prejela v Kinu Komuna v družbi osnovnošolcev, ki so si tudi ogledali nagrajeni film. Foto: BoBo
Celovečerni film Kapa si je prislužil prvo zlato rolo za kinematografski obisk, saj si ga je od začetka predvajanja v kinematografih ogledalo že več kot 25.000 gledalcev. Filmska ekipa je lovoriko prejela v Kinu Komuna v družbi osnovnošolcev, ki so si tudi ogledali nagrajeni film. Foto: BoBo

Celovečerec Kapa je požel tudi že nagrado občinstva hrvaškega filmskega festivala KinoKino in letošnjega sarajevskega filmskega festivala, na katerem ga je otroška žirija izbrala za najboljši otroški film. Producentka Ida Weiss je ob tem dejala, da so vsake lovorike posebej izredno veseli, vendar ji osebno največ pomeni ravno zlata rola, ki jo bodo prejeli danes. "V prvi vrsti smo film delali z upanjem, da bo našemu, domačemu občinstvu všeč in da bo razveselil slovenske otroke in družine," je še dejala producentka.

V filmu sledimo zgodbi devetletnega Erika, ki zaradi problematičnih staršev živi v mladinskem domu in si želi, da bi šel domov, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine, ki ji lahko kupi vse, le sestrice ne. Ne da bi hotela, se otroka znajdeta skupaj in začne se prava božična pustolovščina.

Kaja Podreberšek in Gaj Črnič kot Lučka in Erik. Foto: LIFFe
Kaja Podreberšek in Gaj Črnič kot Lučka in Erik. Foto: LIFFe

V glavnih vlogah sta zaigrala Gaj Črnič in Kaja Podreberšek. Mladima protagonistoma so se pridružili Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in Rene Štur, nastopili pa so tudi drugi znani slovenski igralci, kot so Klemen Slakonja, Jernej Kuntner, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič in Primož Pirnat ter raper Klemen Klemen.

Film Kapa je nastal v produkciji slovenskega Senca Studia ter v koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectifom, Studiom DIM s Hrvaške, RTV Slovenija in slovaško radiotelevizijo RTVS. Projekt so finančno podprli Slovenski filmski center (SFC), Film Fund Luxembourg, Slovak Audiovisual Fund, Croatian Audiovisual Centre, Eurimages, Ustvarjalna Evropa MEDIA Program, Film Fund Sarajevo, HRT, Filmski studio Viba Film in Re-Act.

Leo Černic: Pentola (2022). Foto: Animateka
Leo Černic: Pentola (2022). Foto: Animateka

Še nagrada za slovenskega zamejskega avtorja
Občinstvo festivala v Beljaku je za najboljši kratkometražec izbralo animirani film Pentola, ki ga podpisuje Leo Černic (1995, Trst). Film prinaša zgodbo majhnega moža srednjih let z imenom Pentola, ki zapusti svojo ženo Titti zaradi Batmana.

Tudi ta film je prejel že več nagrad. Med drugim je na letošnjem Festivalu slovenskega filma (FSF) Portorož dobil nagrado za najboljši študijski film, Društvo slovenskega animiranega filma pa mu je podelilo nagrado za najboljši končan študijski animirani film. Na letošnji Animateki je prejel tudi nagrado mladi talent, ki jo podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici ter Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Na festivalu K3 je bil za najboljši kratki film izbran avstrijski Seite 5 (Stran pet), ki ga podpisuje Martin Harald Weiss. Posebno omembo žirije je prejel italijanski film Debore Vrizzi, naslovljen Maris B653.

Zlata rola za film Kapa