Leta 2018 je Fraser namreč razkril, da ga je otipaval dolgoletni član zveze tujih novinarjev v Hollywoodu (HFPA) Philip Berk, nekdanji predsednik organizacije, ki stoji za zlatimi globusi.

Brendan Fraser Foto: Reuters
Brendan Fraser Foto: Reuters

Fraser je dejal, da se je incident zgodil na kosilu v Beverly Hillsu v Kaliforniji leta 2003. Berk, član organizacije iz Južne Afrike, je bil lani izključen iz HFPA-ja, potem ko je Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo) označil za "rasistično sovražno gibanje".

Sorodna novica Neuničljivi zlati globusi: podelitev bo spet prenašal NBC

Lanskoletno podelitev so skorajda odpovedali. Zlati globusi so izgubili televizijski prenos po plazu kritik zaradi sistemskih nepravilnosti, obtoževali so jih rasizma, seksizma, ustrahovanj in korupcije. Poleg tega so morali močno spremeniti članstvo organizacije, zagnali izobraževanje o raznolikosti in uvedli novo prepoved glede daril, ki jih člani prejemajo od studiev in drugih, poroča ameriška tiskovna agencija (AP). Na začetku tega leta je HFPA po reformah sporočila, da bodo 80. podelitev zlatih globusov predvajali 10. januarja na NBC-ju. Toda Fraserja ne bo tam.

"Mišljeno kot šala in ne kot spolni namig"?
"Več zgodovine imam s HFPA-jem, kot pa spoštujem HFPA,"
je Fraser povedal za revijo GQ, ki je bila objavljena v sredo. Na vprašanje, ali bo sodeloval pri slovesnosti, če bo nominiran, je Fraser dejal: "Ne, ne bom sodeloval. To je zaradi zgodovine, ki jo imam z njimi," je dodal Fraser. "In moja mama ni vzgojila hinavca. Lahko mi rečete marsikaj, samo tako ne."

Po notranji preiskavi je HFPA ugotovil, da se je Berk "neprimerno dotikal" Fraserja. Toda da je bilo "mišljeno kot šala in ne kot spolni namig." Berk je ostal član zveze do izključitve leta 2021.

"Vedel sem, da bodo strnili vrste," je Fraser povedal za GQ. "Vedel sem, da v takšnem sistemu zagotovo nimam prihodnosti ... Mislim, da je bilo to zato, ker je bilo preobčutljivo, ostro ali zoprno, da bi ljudje želeli iti prvi v vrsti in ​​se čustveno vpletati v situacijo."

Fraser v filmu Kit. Foto: LIFFe
Fraser v filmu Kit. Foto: LIFFe

V filmu Kit Darrena Aronofskyja, ki je trenutno na ogled na Liffu, Fraser igra samotnega učitelja angleščine, ki se zaradi ekstremne debelosti med predavanji po spletu ne želi pokazati svojim študentom.

"Možakar se komajda premika po hiši in niti ne pomisli, da bi šel med ljudi. Njegova edina redna obiskovalka je negovalka Liz, ki je vajena njegovih zdravstvenih kriz. Ob zadnjem obisku mu pove, da njegovo srce ne bo zdržalo visokega krvnega pritiska ter da bo do konca tedna umrl, če ne bo poiskal zdravniške pomoči. Tovrsten vsakdan nenadoma prekine obisk Charliejeve hčerke iz prejšnjega zakona. Ellie je zdaj naporna najstnica z vedenjskimi težavami, a Charlieju se čas z njo zdi nadvse dragocen," so o filmu zapisali na Liffu.

Fraser je nominiran za glavno vlogo na prihajajoči podelitvi nagrad gotham in velja za verjetnega nominiranca za najboljšega igralca na podelitvi oskarjev, še poroča AP.