Rusi najbrž skušajo samo preprečiti, da se jim skozi sito državne podpore ne bi
Rusi najbrž skušajo samo preprečiti, da se jim skozi sito državne podpore ne bi "izmuznil" še kakšen Leviatan. Foto:
Krim in Ukrajina v kontekstu tisočletne zgodovine ruske države - tema, ki po presoji kulturnega ministrstva potrebuje dodatno spodbudo. Foto: Reuters

"Predlogi", ki obsegajo zanimiv razpon od povzdigovanja ruskih družinskih vrednot do razčlenjevanja vloge Krima in Ukrajine v ruski zgodovini, se deloma prekrivajo z nedavnim scenarističnim natečajem; prejšnji mesec ga je razpisalo ministrstvo za kulturo, ki je scenariste povabilo k pisanju domoljubnih filmski predlog. Če bodo na natečaju izbrani za realizacijo, lahko dobijo 100 tisoč rubljev (dobrih 1400 evrov).

"Standardna praksa"
"To je standardna praksa, ko gre za državno podporo," je zatrdil Vjačeslav Telnov, direktor oddelka za film na ministrstvu. "Vsakokrat izberemo tematike, ki po naši presoji potrebujejo dodatno opogumljanje. Lani smo se na primer osredotočili na ustvarjanje del, ki tematizirajo obletnico zmage v veliki domovinski vojni. Samo dosledno je torej, da je v letu 2015 ena od naših tematik tudi Krim."

V zadnjem letu se je ruska kultura večkrat znašla v službi države, ki se trudi krepiti domoljubje in tradicionalne vrednote med ljudstvom. Filmski in drugi umetniški projekti, ki izražajo stališča, nasprotna uradni politični liniji, tako vse težje dobijo kakršno koli državno podporo.

Ni prostora za nestrinjanje
Novembra je minister za kulturo Vladimir Medinski umik podpore največjemu ruskemu mednarodnemu festivalu dokumentarnega filma (Artdocfest) utemeljil z besedami, da je bilo to neposredna posledica političnih stališč festivalskega direktorja. "Izjavil je že toliko protidržavnih stvari, da bomo kar dopustili, naj festival organizira na lastne stroške; nič nimamo proti. Niti ne nasprotujemo obstoju festivala," je njegove porogljive besede povzel Guardian.

Spodaj navajamo še seznam filmskih tematik, ki bodo imele možnost pri pridobivanju državnih sredstev:

1. Navdihujoče zgodbe o uspehu (vključno z industrijo, podjetništvom in družbeno koristnim delom),
2. Krim in Ukrajina v kontekstu tisočletne zgodovine ruske države,
3. Vojaška slava Rusije: zmage in zmagovalci,
4. Navezave na filme: novo življenje za klasike,
5. Novodobni junaki v boju proti kriminalu in korupciji,
6. Družba brez meja: samorealizicija ljudi z invalidnostjo,
7. Obletnice: stoletnica dogodkov iz leta 1917, 25. obletnica prevrata v avgustu 1991,
8. Družinske vrednote kot temelj družbe,
9. Rusija - večetnična država.