Ennio Morricone se je sprehodil tudi po rdeči preprogi letošnjega prvega rimskega filmskega fesativala. Foto: EPA
Ennio Morricone se je sprehodil tudi po rdeči preprogi letošnjega prvega rimskega filmskega fesativala. Foto: EPA
Ennio Morricone
Skladatelj je z madžarskim simfoničnim orkestrom pred dvema letoma posnel tudi glasbo za film Brezusodnost, ki je nastal po literarni predlogi nobelovca Imreja Kertesza. Foto: EPA
Clint Eastwood
Ni bolj kultnega vesterna, kot je Dober, grd, hudoben - in za to gre zasluga tudi Morriconeju.

Znan je že prvi zmagovalec oskarjev 2007: italijanski skladatelj Ennio Morricone, kultni avtor filmske glasbe, predvsem za filme svojega prijatelja Sergia Leoneja, bo 25. februarja prejel častnega oskarja za svoj celotni opus, je objavila Ameriška akademija za filmsko umetnost in znanost (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), organizatorica podelitve oskarjev.

V 45 letih ustvarjanja je Morricone napisal okoli 400 filmskih skladb, akademija pa mu je nagrado prisodila za njegov "veličasten in raznovrsten prispevek k zakladnici filmske glasbe".

Pet nominacij, nobenega kipca
78-letni skladatelj je zaslovel predvsem z glasbenim prispevkom za film Za prgišče dolarjev Sergia Leoneja, v zgodovino pa se je zapisal tudi s skladbami za filme Kino Paradiž, Bilo je nekoč v Ameriki, Dober, grd, hudoben, Nedotakljivi in druge. Zato ni čudno, da je bil za oskarja nominiran že petkrat. Presenetljivo je le, da ga ni še nikoli dobil. No, v ožjem krogu izbrancev se je znašel po zaslugah svojega sodelovanja pri filmih Rajski dnevi (1978), Misijon (1986), Nedotakljivi (1987), Bugsy (1991) in Malena (2000).

Še vedno ni upokojen
Kljub visoki starosti Morriconeja navdih še ni zapustil: letos je na prvem mednarodnem filmskem festivalu v Rimu v navezi s še enim prekaljenim Italijanom, režiserjem Giuseppom Tornatorejem, predstavil film La Sconosciuta, leta 2008 pa bo z njegovo glasbo "opremljen" tudi naslednji Tornatorejev film, vojna epopeja Leningrad.

Kakovost in količina se ne izključujeta
"Odbor ni upošteval samo zavidanja vrednega števila Morriconejevih skladb, temveč predvsem dejstvo, da jih je tako zelo veliko cenjenih in priljubljenih," je povedal predsednik akademije Sid Ganis. Lani je častnega oskarja dobil režiser Robert Altman, ki je prejšnji mesec umrl.