Filmska sin in oče, Marko in Radovan, Benjamin Krnetić in Emir Hadžihafisbegović. Foto:
Filmska sin in oče, Marko in Radovan, Benjamin Krnetić in Emir Hadžihafisbegović. Foto:
Goran Vojnović: Čefurji raus!
Vojnović je za knjigo prejel tudi kresnika za najboljši roman leta. Foto: MMC RTV SLO

Film predstavi monotono življenje mladih fužinskih domačinov Marka, Adija, Acota in Dejana, ki med uganjanjem norčij najraje brezdelno posedajo pred domačim blokom. Markov oče ima s sinom velike košarkarske načrte, toda konfliktni mladec se spre s trenerjem in preneha igrati.

Čefurji Raus! na 1. programu TV Slovenija. Vabljeni k ogledu.

S prijatelji se zapleta vedno globlje v težave, poleg nadležnih policistov in nerazumevajočih staršev pa se mora soočiti tudi s težavnimi miselnimi in kulturnimi razlikami, ki jim je vsakodnevno izpostavljen.

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je izšla na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori, na Poljskem, Češkem in Švedskem. V Sloveniji je doživela tudi izjemno uspešno gledališko priredbo.

Številne nagrade doma in na tujem
Film je prejel tudi več nagrad na tujih festivalih, na kinospored pa je premierno prišel 3. oktobra 2013. Predtem se je film predstavil na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer so si vesno za najboljšega stranskega igralca razdelili Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek za vloge t. i. čefurjev Adija, Acota in Dejana.