Olmo Omerzu - rojen leta 1984 v Ljubljani - se je na praško FAMU vpisal leta 2004. Njegov Družinski film je svojo festivalsko pot začel septembra lani v San Sebastianu, nagrada v Plznu pa je že četrta, ki jo je prejel ta njegov drugi celovečerec. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Olmo Omerzu - rojen leta 1984 v Ljubljani - se je na praško FAMU vpisal leta 2004. Njegov Družinski film je svojo festivalsko pot začel septembra lani v San Sebastianu, nagrada v Plznu pa je že četrta, ki jo je prejel ta njegov drugi celovečerec. Foto: MMC / Miloš Ojdanić

Družinski film je v glavni tekmovalni sekciji za najboljšega izbrala mednarodna žirija v sestavi Juan Torres (Kolumbija), Martin Hradecký (Češka), Bill Guentzler (ZDA), Mariola Wiktor (Poljska) in predsednik žirije Mike Reiss (ZDA), scenarist, ki je med drugim pisal tudi za animirano serijo Simpsonovi.

Zanimivo je, da v okviru festivala Finale prav tako podeljujejo vodomce, se pravi istoimensko glavno nagrado kot na ljubljanskem Liffu. In tako je zdaj Omerzu vendarle prejel svojega vodomca, ki se mu je izmuznil na lanskem Liffu, so pa ga takrat nagradili filmski kritiki in novinarji.

Zmagoslaven pohod po filmskih festivalih
Omerzujev Družinski film, ki ga je koproducirala Arsmedia, v programu manjšinskih koprodukcij pa podprl Slovenski filmski center (SFC), je svojo festivalsko pot začel septembra lani v San Sebastianu.

Že oktobra je na mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek. Sledila je nagrada na festivalu v nemškem Cottbusu za najboljšo moško vlogo (Karel Roden) in prej omenjena nagrada fipresci, ki jo je filmu podelilo mednarodno združenje filmskih kritikov in novinarjev na ljubljanskem Liffu.

Pogovarjali smo se z
Olmom Omerzjujem:
"Gledalcu bi rad preprečil, da se udomači v mojem filmu"

V Družinskem filmu sledimo zgodbi o zakonskem paru, ki se sam brez otrok odpravi na jadranje odkrivat meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in zakonca ostaneta sredi ničesar, njuno edino upanje na zapuščenem otoku je njun pes.

Nenapovedani življenjski dogodki
Nagrajeni režiser je o svojem filmu povedal, da je skušal razumeti tako starše kot otroka: "Nisem jih hotel predstaviti v luči obsojanja. Bolj sem se trudil prek elips in časovnih preskokov pokazati, da se v življenju velikokrat zelo nenapovedano, brez priprav, nekaj zgodi, a se v bistvu ne zavedamo ali si ne priznamo, da so določene stvari že ves čas prisotne. Potem pa se ti dogodki pojavijo kot deus ex machina."

Olmo Omerzu je študij filmske režije končal na praškem FAMU-ju in diplomiral s prvencem Mlada noč. Film se je leta 2012 uvrstil v sekcijo forum na Berlinalu in bil prikazan na številnih mednarodnih filmskih festivalih, kjer je prejel več nagrad. Leto dni pozneje je bil na Češkem imenovan za odkritje leta. Gre za nagrado, ki jo češki filmski kritiki podeljujejo posameznikom, katerih delo pomeni hkrati prispevek k razvoju češke kinematografije.