Pred dobrimi 180 leti je dvojambornica Beagle izplula iz Devonporta v Veliki Britaniji. Med plovbo je Darwin zbiral gradivo in izdelal evolucijsko teorijo na podlagi naravnega izbora, ki predstavlja enega izmed temeljev sodobne biologije. Po knjigi O nastanku vrst (1859) je napisal še osem velikih del, vključno z Izvorom človeka (1871). Foto: EPA
Pred dobrimi 180 leti je dvojambornica Beagle izplula iz Devonporta v Veliki Britaniji. Med plovbo je Darwin zbiral gradivo in izdelal evolucijsko teorijo na podlagi naravnega izbora, ki predstavlja enega izmed temeljev sodobne biologije. Po knjigi O nastanku vrst (1859) je napisal še osem velikih del, vključno z Izvorom človeka (1871). Foto: EPA
Takole je drugo plovbo Beagla upodobil eden izmed članov posadke, Conrad Martens. Naslikal je prihod na Tierro del Fuego, kjer naj bi jih domorodci takole toplo pozdravili.
"V mladih letih je bil precej čeden, " komentira Darwinova praprapravnukinja. Foto: EPA

Hollywoodska produkcija naj bi, seveda, "v drugačni luči predstavila očeta teorije evolucije" in ga spremljala na njegovih potovanjih, ki jih je opravil, preden je napisal prelomno knjigo Izvor vrst.

Stroka ni zgrožena
Izvedenci za Darwina in celo njegovi potomci so na družbenih omrežjih pravzaprav navdušeno pozdravili vest o projektu, češ da bi pustolovski film o Darwinovih pomorskih dogodivščinah lahko še koga spodbudil, da bi se pozanimal o pomembnosti njegovih ugotovitev. Komentirala je tudi Darwinova praprapravnukinja Laura Keynes: "Disneyjev Charles Darwin? Možgani komaj dojamejo: v mladih letih je bil precej čeden in projekt zveni zelo zabavno."

Za projektom stoji oskarjevec Stephen Gaghan (zlati kipec je dobil za scenarij drame Traffic), ki je spisal in režiral tudi politični triler Syriana z Georgeem Clooneyjem v glavni vlogi. O novem projektu je za zdaj znanega zelo malo, a zdi se, da se bo zgodba vrtela okrog petih let, ki jih je Darwin preživel na krovu ladje HMS Beagle, s katero se je leta 1831 podal na pot okrog Južne Amerike, do Avstralije in južne Afrike.

Čisto pravi Indiana Jones
Upodabljanje Darwina kot pustolovca pravzaprav niti ni za lase privlečeno. "Če pogledamo dokumentacijo iz časov, ko je bil mlad, je razvidno, da je bil močan, vpliven, atletski in zaljubljen v nevarnost," je za The Independent razložil profesor David Norman z univerze v Cambridgeu. "Iz roda v rod prehaja predstava o starcu z dolgo brado, z zaskrbljenim izrazom na obrazu in slabega zdravja. Toda v njegovem življenju je bil element pustolovca, sorodnega kakemu Indiani Jonesu, ki je v ostrem nasprotju z njegovim stanjem v poznejših letih."

Prav potovanje z ladjo Beagle je bilo ključna izkušnja v Darwinovem življenju. V Južni Ameriki so ga doletele številne dogodivščine: ko je prispel v Buenos Aires, se je znašel v izgredih, v Čilu pa je preživel potres. Raziskoval je tudi Galapaško otočje, plezal na ognjenike in odkril ogromne fosile. "Obstaja ogromno materiala," je opozoril Norman. "Upam, da so odkupili izvode njegove korespondence iz mladih let. Iz tega bi se dalo narediti dober film."

Vizija povezanosti vseh živih bitij
Darwinovo prelomno delo Izvor vrst, ki je izšlo leta 1859, predstavi idejo, da so se vse vrste razvile iz skupnega prednika. "Darwin nam je pokazal povezanost vseh živih bitij," pravi Alison Pearn, vodja zbirke Darwinova korespondenca v Cambridgeu. "Njegova misel ne umešča samo človeka, ampak vsa živa bitja. Ni izumil termina ali koncepta evolucije, nam je pa dal mehanizem za razumevanje, kako lahko evolucija poskrbi za neverjetno raznolikost na planetu."

Najbrž ga vendarle niso pokopali kreacionisti ...
Pri Disneyju gotovo upajo, da se bo film v kinodvoranah odrezal bolje kot polomija Creation iz leta 2009, v kateri je Darwina igral Paul Bettany. Film je namreč zaslužil en sam milijon dolarjev - na koncu so za to okrivili okrnjeno distribucijo v ZDA, kjer teorija evolucije ni tako enoglasno sprejemana kot drugod po svetu.