So zlati levi letos ogroženi? Foto: EPA
So zlati levi letos ogroženi? Foto: EPA
Ang Lee
Ang Lee, v čigar spominu so zaradi osvojitve dveh zlatih levov (s filmoma Gora Brokeback in Poželenje, nevarnost) Benetke zagotovo lepo zapisane, bo tokrat vodil festivalsko žirijo Foto: Philip Hollis

Italijanska vlada je namreč za letos sprva za filmsko produkcijo obljubila dodatna sredstva v višini 200 milijonov evrov, nato pa je zaradi varčevalnih ukrepov od obljubljenega odstopila.

Festival brez filmov?
"Želimo bojkotirati tako nacionalne kot mednarodne dogodke," pravi predsednik združenja filmskih producentov Anica Riccardo Tozzi. Producent Fulvio Lucisano je povedal, da je pripravljen bojkotirati festival tako, da za letošnjo izdajo, ki bo potekala med 2. in 12. septembrom, ne bo priskrbel filmov.

Protestom producentov se je pridružila tudi skupina Centautori, ki prav tako zahteva finančno podporo za razvoj italijanske kinematografije. Skupini so se pridružili številni režiserji in scenaristi, med njimi Bernardo Bertolucci.

"Naša kinematografija si mora z boljšo kvaliteto pridobiti nazaj zaupanje gledalcev. Tega ni mogoče doseči le s finančnimi sredstvi," je dejal Valerio Jalongo," ustanovitelj skupine Centautori.

Kaj bo z italijanskim zmagoslavjem?
Prav letos naj bi po dveh desetletjih festival spet odprl italijanski film. Giuseppe Tornatore naj bi tekmovalnem programu predstavil film Baaria. Dogajanje epske drame je postavljeno v režiserjevo rojstno mesto, Bagherio na Siciliji (v tamkajšnjem narečju se to izgovori "Baaria", od tod naslov filma). Gre za avtobiografsko sago, ki spremlja življenje več generacij, eno od glavnih vlog pa je režiser zaupal Monici Bellucci. Baaria se ponaša s proračunom treh milijonov ameriških dolarjev in sodi med najdražje italijanske filme zadnjih let.