DemoKino je potekal tudi v Cankarjevem domu. Foto:
DemoKino je potekal tudi v Cankarjevem domu. Foto:
Pianisti v italijanskem parlamentu.
Pravi obraz demokracije?

Gre za interaktivni film, pri katerem imajo glavno vlogo gledalci, ki odločajo o tem, kako si bodo v filmu sledile obravnavane tematike. V DVD-različici DemoKina, ki so ga poimenovali Virtual Biopolitical Dictatorial Kit, bodo gledalci odločali s pomočjo daljinskega upravljalnika, pri televizijskem projektu pa bo odločanje potekalo prek telefonskega in spletnega glasovanja.

Svetovna premiera tv-projekta bo 28. aprila na švedski televizijski postaji GoodTV/Oppna Kanalen, v Sloveniji pa si bo projekt na malih zaslonih mogoče ogledati predvidoma 5. maja.

Osem filmov, osem tem
Celoten projekt sestavlja osem kratkometražnih filmov, posnetih v različnih prostorih enega stanovanja. Vsak film je zasnovan na svojo temo (teme so splav, kloniranje, copyleft, evtanazija, genetsko spremenjeni organizmi, istospolne poroke, terapevtsko kloniranje in privatizacija vode), vendar pa se glavni igralec ne more odločiti za oziroma proti. Tu na vrsto pridejo gledalci, ki igralca z odločanjem vodijo iz prostora v prostor.

Za vse je kriv fenomen pianistov
Prvotni navdih za projekt DemoKino je bil dogodek, ko je oktobra leta 2002 skrita kamera posnela več italijanskih poslancev, ko so glasovali namesto odsotnih kolegov. To prakso "večkratnega glasovanja" so italijanski novinarji poimenovali fenomen pianistov, Grassiju pa je služil kot izhodišče razmisleka o demokraciji, občinstvih in glasovanju.