Dejan Spasić in Radoš Bolčina v prizoru iz filma Inventura. Foto: Baza slovenskih filmov/Marko Brdar
Dejan Spasić in Radoš Bolčina v prizoru iz filma Inventura. Foto: Baza slovenskih filmov/Marko Brdar

V kinu Les 7 Parnassiens v četrti Montparnasse bo med 29. septembrom in 2. oktobrom na ogled devet slovenskih filmov, od tega pet celovečernih in štirje kratki. Pokrovitelj dogodka je francoski igralec slovenskih korenin Stanislas Merhar, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film Inventura bo drevi doživel pariško premiero, francosko je imel že novembra lani v tekmovalnem programu na mednarodnem filmskem festivalu v Arrasu. Sinkov celovečerec bo v Parizu predstavila direktorica festivala Nadia Paschetto. Projekcije ob odprtju se bosta udeležila tudi režiser in glavni igralec Radoš Bolčina, ki je lani prejel vesno za najboljšega igralca, film pa je prejel tudi vesno za najboljšo režijo, stranskega igralca (Dejan Spasić) in izvirno glasbo (Matija Krečič).

Festivalski plakat s podobo filma Sestre. Foto: SFC
Festivalski plakat s podobo filma Sestre. Foto: SFC

Drugi dan festivala bo na sporedu Dolina miru, protivojni film režiserja Franceta Štiglica iz leta 1956. Digitalno restavrirana različica filma se je leta 2016 uvrstila v uradni program Cannes Classics. Filmski klasiki bo sledil še slovenski lanski kandidat za oskarja Sanremo režiserja Miroslava Mandića, ki je svojo pot začel v tekmovalnem programu na Black Nights Film festivalu v Talinu, na festivalu v Leskovcu pa je Sandi Pavlin prejel nagrado za najboljšega igralca.

Dan, posvečen slovenskim režiserkam Tretji dan bo namenjen stvaritvam slovenskih režiserk, ki so od leta 2021 v Franciji požele uspeh s kratkimi filmi. Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma v Clermont Ferrandu podeljena filmu Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle., ki se bo tudi udeležila pariške projekcije. Konec leta 2021 je slavil še en slovenski film, animirani Babičino seksualno življenje Urške Djukić, ki je na festivalu Les Arcs prejel posebno omembo žirije. Letos pa je kratki animirani film režiserke Špele Čadež Steakhouse prejel nagrado strokovne žirije na festivalu v Annecyju. Na ogled bo še študentski film Otava v režiji Lane Bregar.

Pokrovitelj festivala igralec Stanislas Merhar. Foto: SFC/Barbara Opsomer
Pokrovitelj festivala igralec Stanislas Merhar. Foto: SFC/Barbara Opsomer

Celovečerec režiserke Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko bo doživel pariško premiero. Film je na Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za najboljši celovečerni film, scenarij (Iza Strehar), glavno žensko vlogo (Liza Marijina), stransko žensko vlogo (Anuša Kodelja), scenografijo (Neža Zinajić) in kostumografijo (Matic Hrovat). Film je bil izbran tudi med desetimi evropskimi filmi za projekt Sydney – Europe! Voices Of Women In Film 2022, ki ga pripravlja European Film Promotion. Celovečerec bo v Parizu predstavila glavna igralka.

Festival se bo sklenil s francosko premiero filma Orkester režiserja Matevža Luzarja, ki je letošnji slovenski kandidat za mednarodnega oskarja. Celovečerec je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu festivala v nemškem Cottbusu in doslej prejel dve nagradi, in sicer srebrno zvezdo za najboljšega režiserja na festivalu CineDays v Skopju ter nagrado za najboljšega režiserja v programu Forward Future 12. izdaje filmskega festivala v Pekingu. Projekcije se bosta udeležila režiser in direktor fotografije Simon Tanšek.

Vsi filmi so nastali s sofinanciranjem SFC-ja, ki organizira festival v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Parizu.