Z 1,15-milijardnim zaslužkom je Stotnik Amerika - Državljanska vojna najdonosnejši film iztekajočega se leta. Foto: Kolosej
Z 1,15-milijardnim zaslužkom je Stotnik Amerika - Državljanska vojna najdonosnejši film iztekajočega se leta. Foto: Kolosej
Vojna zvezd
Naslednji film iz franšize Vojna zvezd - še nenaslovljena Epizoda VIII - ima po mnenju strokovnjakov dobre možnosti, da postane najdonosnejši film vseh časov.
Iskanje pozabljive Dory
V letu 2016 je pod okriljem studia Disney nastalo pet izmed desetih najdonosnejših filmov leta. Foto: 2iFilm
Ledeno kraljestvo
Eden najdonosnejših filmov po prodaji igrač je seveda Ledeno kraljestvo - pri Disneyju so prodali že za 107 milijard dolarjev predmetov z uradnim "žigom" animirane uspešnice. Foto: EPA

Ko je Rogue One samo v prvem vikendu predvajanja po svetu zaslužil več kot 300 milijonov dolarjev, je studio Disney lahkotno švignil mimo lanskega rekordnega zaslužka (6,9 milijarde dolarjev), ki ga je z megalomanskimi projekti (Jurski svet, Hitri in drzni 7) postavil studio Universal.

Preden bo leta konec, bo ta številka - predvsem po zaslugi silne priljubljenosti najslavnejše znanstveno-fantastične franšize na svetu in animacije Vaiana - najbrž celo bliže osmim milijardam kot sedmim, ocenjujejo analitiki.

Milijardni zaslužek ni več taka redkost
Pri Disneyju so sicer že razkrili štiri najdonosnejše filme leta: Stotnik Amerika: Državljanska vojna, Iskanje pozabljive Dory in Zootropolis so v skupnem seštevku zaslužili več kot milijardo dolarjev vsak, nova adaptacija Knjige o džungli pa se je ustavila tik pod to mejo. Doctor Strange z Benedictom Cumberbatchem v glavni vlogi je od novembrske premiere doslej zaslužil okrog 650 milijonov dolarjev.

Premišljena strategija asimiliranja talentov
Rekordni zaslužek je kronski dragulj desetletne strategije Disneyjevega filmskega oddelka, ki stavi na kupovanje uveljavljenih franšiz, likov in nadarjenih posameznikov. Pred točno desetletjem so denimo kupili studio Pixar, tovarno uspešnic, s katero so v roke dobili franšize Iskanje malega Nema, Svet igrač in druge, ter si tako povrnili primat v svetu animacije.

Leta 2009 so svet presenetili s še večjim nakupom: v zameno za štiri milijarde dolarjev so postali lastniki stripovskega vesolja Marvel, v katerem se med drugim srečujejo Možje X, Iron Man in Stotnik Amerika - junaki, ki so Disneyju odprli nova obzorja na področju igranega filma.

Tretji nakup, ki je pisal zgodovino, je bil prevzem Lucasfilma, studia, ki ima v lasti Vojno zvezd. Disney je takoj začrtal širitev "galaksije daleč, daleč stran" in jo z lansko Epizodo VII tudi začel uresničevati.

Vse te nakupe v skupni vrednosti 15 milijard dolarjev so analitiki in vlagatelji praviloma kritizirali zaradi neracionalno visokih vsot, ki so menjale lastnika. Arhitekt tovrstnega poslovanja je izvršni direktor Bob Iger. "Pred petimi, desetimi leti je bil stalen refren, da Disney preplačuje, ampak po zaslužkih teh franšiz vidimo, da so ključen del njegovega uspeha," priznava analitik Guy Bisson.

Disneyland - nič več samo miškin park
Studio trenutno gradi prvo "Deželo Vojne zvezd" v dveh izmed svojih zabaviščnih parkov (obiskovalci se bodo lahko med drugim podali na vožnjo z Milenijskim sokolom). V šanghajski Disneyland so letos dodali morsko dogodivščino s Pirati s Karibov, ki so del še ene orjaške Disneyjeve franšize.

Kam se sploh še lahko razširijo?
Studio, ki za leto 2017 med drugim napoveduje drugi del Varuhov galaksije, novo epizodo Piratov s Karibov (Dead Men Tell No Tales) in nadaljevanje Thora (Ragnarok), se očitno pripravlja na še eno blockbustersko letino. 65-letni Bob Iger, ki na čelu studia ostaja vsaj do leta 2018, veliko upov polaga tudi v Silo: čisto mogoče (in celo zelo verjetno) je, da se bo osmi del Vojne zvezd pridružil majhnemu klubu izbrancev, ki so prebili magično mejo dvomilijardnega zaslužka (v njem so samo Titanik, Avatar in Sila se prebuja). Še več, naslednje poglavje sage ima trenutno dobro izhodišče, da postane najdonosnejši film vseh časov.