Teden Slovenskega filma v Beogradu

Jubilejni Dnevi slovenskega filma v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu, ki prinašajo retrospektivo slovenskih del od leta 2015 do danes, bodo potekali med 10. in 14. majem. Izbor šesterice celovečernih filmov je pripravil umetniški direktor Dnevov slovenskega filma Dragomir Zupanc.

Režiserka in scenaristka Maja Weiss v dokumentarnem filmu Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna (2023) predstavlja ganljive zgodbe četverice slovenskih otrok, ki so bili del nacističnega rasnega eksperimenta v času druge svetovne vojne. Dokumentarec je ustvarila v sodelovanju s soscenaristko Natašo Konc Lorenzutti, avtorico romanov Beseda, ki je nimam (2021) in Senca brez človeka (2023), ki sta tematsko povezana s filmom in ga tudi dopolnjujeta.

Ita Rina, ki se je kot Ida Kravanja rodila leta 1907 v Divači, je umrla leta 1979 v Budvi v Črni gori. Foto: Wikipedia
Ita Rina, ki se je kot Ida Kravanja rodila leta 1907 v Divači, je umrla leta 1979 v Budvi v Črni gori. Foto: Wikipedia

Pred srbsko premiero dokumentarca Maje Weiss bo na ogled kratki dokumentarni film Ita Rina – diva iz Divače oziroma epizoda iz dokumentarne serije Slovenci v Beogradu, delo srbskega režiserja in soustvarjalca beograjskih Dnevov slovenskega filma Vladimirja Šojata. V kratkometražcu je mogoče videti tudi hišo Ite Rine v Beogradu, v kateri je živela, potem ko je hollywoodsko kariero žrtvovala zaradi beograjske ljubezni, fotografa Miodraga Đorđevića.

Sorodna novica Otroci Lebensborna: na sledi slovenskih otrok, ki so jih nacisti ukradli za širjenje nadrase

Že popoldne prvega dneva bo na ogled tudi dokumentarni film Milko Bambič: v stanju rojevanja režiserja Radovana Čoka, v katerem potegi rahlih črt v filmu ustvarjajo skico tega tržaškega umetnika. Bembič je v prvem slovenskem stripu, naslovljenem Bu-ci-bu, leta 1927 napovedal propad Benita Mussolinija.

11. maja bosta na sporedu digitalno restavrirana različica celovečerca Ples v dežju Boštjana Hladnika in televizijski film Stekle lisice Borisa Jurjaševića. Dan pozneje sledijo dokumentarni film Glasba je časovna umetnost 3: LP film Laibach Igorja Zupeta in igrani celovečerec Ne bom več luzerka Urše Menart. 13. maja pa bodo na ogled dokumentarni film Ena za reko: Zgodba Save Rožleta Bregarja in igrani celovečerec Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča.

V Jugoslovanski kinoteki se bodo zvrstile tudi projekcije več kratkih filmov. Pri Slovenskem filmskem centru (SFC) med njimi poudarjajo: Meje (r. Damjan Kozole), Fountain (r. Goran Vojnović), Obzornik 670 - Rdeči gozdovi (r. Nika Autor) in Tako se je končalo poletje (r. Matjaža Ivanišina).

Sorodna novica Film o Milku Bambiču, ki je v prvem slovenskem stripu napovedal Mussolinijev propad

Svoje stvaritve bodo v Beogradu pospremili Radovan Čok, Jure Ivanušič, Matevž Jerman, Bojan Labovič, Urša Menart, Nataša Konc Lorenzutti, Maja Weiss in Igor Zupe. Potekali bodo tudi spremljevalni programi – razstava, več delavnic in tribuna na temo Prispevki k zgodovini slovenskega filma, so še sporočili s SFC-ja.

Do zdaj se je odvrtelo približno 150 filmov
Umetniški direktor Zupanc je v letošnji zloženki spomnil na začetke Dnevov slovenskega filma v Beogradu pred desetletjem, ko so se člani Društva Slovencev Sava v Beogradu odločili, da začnejo ta vsakoletni dogodek. K organizaciji dnevov jih je spodbudila predstavitev slovenskega filma v Jugoslovanski kinoteki v organizaciji SFC-ja. Že od prve izdaje so spremljali Festival slovenskega filma v Portorožu, spoznavali avtorje in izbirali filme za beograjsko revijo. Dogodek je organiziran ob pokroviteljstvu slovenskega veleposlaništva v Srbiji in partnerski podpori Jugoslovanske kinoteke, SFC-ja in Filmskega centra Srbije.

Jugoslovanska kinoteka v Beogradu je bila ustanovljena leta 1949. Foto: Wikipedia
Jugoslovanska kinoteka v Beogradu je bila ustanovljena leta 1949. Foto: Wikipedia

Do zdaj je bilo na beograjskih Dnevih slovenskega filma na ogled približno 150 celovečernih in kratkih igranih ter dokumentarnih filmov, gostovalo je več kot 50 avtorjev in filmskih delavcev. Zvrstilo se je več deset okroglih miz, pogovorov in delavnic ter retrospektiv pomembnih slovenskih cineastov.

Kot je še zapisal Zupanc, v jubilejno izvedbo tako vstopajo z uglednim fundusom, iz katerega so selektorji izbrali filme za letos. Jubilej bo po njegovih besedah tudi priložnost za ponovno srečanje z avtorji in pogovor o zgodovini ter razponu sodobne slovenske kinematografije s slovenskimi in srbskimi filmskimi kritiki.

Vrata v svet slovenske kinematografije
Slovenski veleposlanik v Srbiji Damjan Bergant je ob tamkajšnji jubilejni izvedbi Dnevov slovenskega filma dejal, da gre za "najpomembnejši in najbolj obiskan slovenski kulturni dogodek v Srbiji". Po njegovih besedah so se poleg projekcij sodobnega in klasičnega slovenskega filma skozi desetletje zvrstili tudi številni spremljevalni dogodki, na katerih so sodelovali slovenski filmski strokovnjaki, ki so ljubitelje filma popeljali v svet slovenske kinematografije.

Drevišnjega odprtja se bo udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki bo nagovorila zbrane, SFC pa bo zastopala direktorica Nataša Bučar.