Kim Ki-duk z zlatim levom beneškega filmskega festivala. Foto: IMDb
Kim Ki-duk z zlatim levom beneškega filmskega festivala. Foto: IMDb

Smrt kontroverznega južnokorejskega filmarja Kim Ki-duka je prvi sporočil Vitalij Manski, direktor latvijskega filmskega festivala Artdocfest, pozneje pa je vest potrdila njegova družina v korejskih medijih. Umetnik je ravno snemal film, ki se dogaja v baltski regiji Evrope, ko se je okužil z novim koronavirusom, je poročal The Guardian.

Leta 1960 rojen umetnik je zaslovel s serijo nasilnih, a hkrati estetskih prizorov v filmih The Isle (2000) in Bad Guy (2001), pri čemer je treba poudariti, da je prvega zaradi krutosti do živali sankcioniral britanski odbor za filmsko klasifikacijo. Potem je kariero nadaljeval s fokusom, usmerjenim k mednarodnim filmskim festivalom, kamor se je odpravil s filmi Spring, Summer, Autumn, Winter ... and Spring (2003) in 3-Iron (2004). Osvojil je beneškega zlatega leva s filmom Pieta (2012), za katerega so kritiki dejali, da nosi Kimov zaščitni znak jeze in agonije, ki ti požene kocine pokonci.

Kimovo uspešno režisersko kariero je nato iztirila obtožba posilstva in spolnih napadov leta 2018. Poleg njegove redne igralske sodelavke Cho Jae-hyun so ga spolnih napadov obtožile še tri druge ženske. Obtožbe so sicer pozneje zavrgli zaradi pomanjkanja dokazov, mu je pa sodišče naložilo kazen v znesku pet milijonov korejskih vonov (okoli 3800 evrov). Kim je nato sprožil tožbo proti eni od žensk zaradi krive obtožbe, a je na sodišču izgubil. Po škandalu je posnel zgolj še en, zadnji film Dissolve (2019), ki je bil posnet v Kazahstanu in poteka v ruščini.