S koncertom niso želeli provocirati Severnih Korejcev, bolj tiste zunaj države, so ob gostovanju povedali Laibach. Takrat so tudi javno podprli združitev obeh Korej.
S koncertom niso želeli provocirati Severnih Korejcev, bolj tiste zunaj države, so ob gostovanju povedali Laibach. Takrat so tudi javno podprli združitev obeh Korej. "Korejski narod in korejski polotok je nasilno in dramatično razdružen in zato je treba podpreti njihove legitimne težnje po združitvi." Foto: EPA
Laibach v Pjongjangu
Skupinski portret iz Pjongjanga. Foto: Demiurg
Laibach v Pjongjangu
Oba koncerta v severnokorejski prestolnici sta bila razprodana. Foto: EPA

Pravzaprav smo res šele v prvi petini stoletja, vendar je filozof Slavoj Žižek nastop zasedbe Laibach v Severni Koreji označil za "doslej najbolj fascinanten kulturni, ideološki in politični dogodek v 21. stoletju". Sicer pa je ta slovenska zasedba na gostovanju v Severni Koreji odigrala dva koncerta.

Ko Zahod ne razume ne enih ne drugih
Glasbeni dokumentarec z izvirnim naslovom Liberation Day podpisujeta režiser Ugis Olte iz Latvije in njegov norveški kolega Morten Traavik. In prav Traavik je tisti, ki je kot organizator in vodja odprave to avantgardno zasedbo odpeljal v Severno Korejo. Tamkajšnje partnerje je uspel prepričati z argumentom, da Laibacha, tako kot Severne Koreje, Zahod ne razume zares.

Ta latvijsko-norveška filmska naveza je tako dobila tudi edinstveno priložnost, da je lahko s kamerami sledila skupini in procesu postavljanja zgodovinskega koncerta v državi, ki je največkrat označena za najbolj izolirano državo na svetu, so zapisali slovenski koproducenti filma iz Staregare.

Preberite še intervju z Mortenom Traavikom:

"Izguba popkulturne nedolžnosti z Laibach je brutalna izkušnja"


Takšno in drugačno masovno čaščenje
Dokumentarec vleče vzporednice med severnokorejskimi vojaškimi paradami in zahodnjaško obliko masovnih čaščenj: rockovskimi koncerti. "Potreba po tem, da si del ogromne množice, je zelo človeška," je v MMC-jevem intervjuju med drugim povedal Traavik. To je tudi del razloga, zakaj so Laibach tudi po toliko letih še vedno aktualni, je še izpostavil Norvežan.

Po prvem od obeh nastopov je Laibachovec Jani Novak svoje vtise za Televizijo Slovenija povzel z besedami: "Koncert je bil fenomenalen. Sestavili smo ga s težavo, tako zaradi raznih zapovedi in prepovedi kot zaradi tehničnih dejavnikov, a končni kompromis je bil sprejemljiv tako za nas kot za njih. Koncert smo zvozili in na koncu je bilo kar zanimivo."

Film Dan osvoboditve je nastal v produkciji VFS Films in Traavik.info. Poleg Staregare so kot koproducenti pri njem sodelovali še britanska založba Mute in Norsk Fjernsyn. Dokumentarec so finančno podprli še slovenski in latvijski filmski center, fundacija Culture Capital in norveški svet za umetnost.

S festivalov v kino, nato še na televizijo
Dokumentarec je bil premierno prikazan novembra leta 2016 na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Amsterdamu, zasedba pa je premiero pospremila še s koncertom. V začetku lanskega leta pa je bil tudi na sporedu slovenskih kinematografov.


Laibachovec Jani Novak je o izkušnji v Severni Koreji spregovoril tudi v intervjuju v oddaji Profil, ki si jo lahko ogledate spodaj.