Bruseljski koncert februarja letos je bil šele prvi del dvojnega dogodka, ki ga bodo nocoj ponovili še v ljubljanskih Križankah. Pobudnik organizacije je javni zavod Festival Ljubljana. Foto: EPA
Bruseljski koncert februarja letos je bil šele prvi del dvojnega dogodka, ki ga bodo nocoj ponovili še v ljubljanskih Križankah. Pobudnik organizacije je javni zavod Festival Ljubljana. Foto: EPA
Zasedba Laibach je v Križankah prvič nastopila na razvpitem Novem rocku '82. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Laibach
Laibach ima uradno vedno samo štiri člane - ta simbolična številka "zajema vse zunanje sodelavce in člane", pojasnjuje Jani Novak. Foto: Festival Ljubljana

Festivala Ljubljana bo Križanke okupirala kultna slovenska zasedba Laibach, tokrat v spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Na koncertu, ki bo podoben februarskemu v Bruslju, bo ljubljansko občinstvo lahko premierno prisluhnilo polurni avtorski kompoziciji, ki je nastala po motivih Prešernovega Krsta pri Savici.

Večina programa koncerta, ki ga bodo nocoj ob 20.30 gostile Križanke, bo podobna februarskemu programu, ki ga je skupina pripravila za nastop v bruseljskem kulturnem središču Bozar ob ustoličenju Ljubljane kot evropske zelene prestolnice v tem letu. Bo pa tokratni koncert sestavljen iz dveh delov.

O pokristjanjevanju Evrope
V prvem bo mogoče prisluhniti omenjeni kompoziciji po motivih Krsta pri Savici, ki se prepleta z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane opere Edvarda Griega Olaf Trygvasson. Obe deli, ki sta del skladbe, tematizirata pokristjanjevanje na različnih koncih Evrope. Skladba obenem sovpada s 30-letnico postavitve retrogardističnega dogodka Krst pod Triglavom Gledališča sester Scipion Nasice, za katerega je partituro prispeval prav Laibach.

V drugem delu bodo na sporedu skladbe, ki so jih Laibachi s simfoniki RTV odigrali že v Bruslju, a bodo aranžmaji, ki jih je priredil Anže Rozman, dodelani za večji orkester. Med drugim bo mogoče prisluhniti skladbam, kot so Smrt za smrt, Eurovision, Now You Will Pay, We are Millions and Millions are One, Whistleblowers, Resistance is Futile, Opus Dei/Leben heisst Leben) ...

Tudi v Ljubljani bo simfonikom dirigiral Simon Dvoršak, ki napoveduje veličasten, mestoma celo filmski koncert. Kot je dejal na četrtkovi novinarski konferenci, orkester nima le spremljevalne vloge, pač pa je enakovreden skupini.

Za dirigenta je to kar velik izziv, saj ni v glavni vlogi, ampak mora slediti tempu, ki ga skupina daje orkestru. Posebnost so tudi slušalke, ki jih dirigenti po Dvoršakovih besedah niso vajeni. Skupino in orkester bo spremljal še 16-članski pevski zbor.

Ivan Novak in Luka Jamnik sta v pogovoru z Markom Goljo za oddajo Naši umetniki pred mikrofonom razmišljala o začetkih in razvoju skupine, njeni notranji dinamiki, pa o razmerju do družbe in politike. Intervjuju lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.

Na koncertu Laibachov in simfonikov tudi Krst pri Savici
Na koncertu Laibachov in simfonikov tudi Krst pri Savici