Jadralke, britanski dokumentarni film

Jadralke
3. 1. ob 22.15
TV SLO 1

Britanski scenarist in režiser Alex Holmes je leta 2018 posnel dokumentarni film Maiden (Jadralke), ki prinaša navdihujočo zgodbo o odločni Tracy Edwards. Z izključno žensko posadko je na jadrnici Maiden (slov. Deklica) na tekmovalni regati obplula svet, kar je bil ne le izjemen športni dosežek, njihov podvig je pomenil tudi pravi družbeni pretres.

"Stara konzerva, polna babnic"
Ravno v letu 1989, ko je na regati sodelovala tudi posadka Edwardsove, so organizatorji tekmovalcem po želji prvič priskrbeli kamere. Za kar so se odločile tudi jadralke na Maiden, avtor dokumentarca o njih pa je kar dve leti po vsem svetu iskal posnetke, ki so nastali na njihovi plovbi.

Edwardsova, sicer nekdanja ladijska kuharica, se je pred startom spoprijemala z nezaupanjem moških sotekmovalcev. Nejeverni so bili tudi morebitni sponzorji, ki so ji odrekli podporo, saj so se bali, da bo posadka na morju potonila in bo predstavljala le slabo reklamo. Tudi mediji so bili neizprosni, neki novinar je jadrnico in posadko celo opisal z besedami "stara konzerva, polna babnic".

Jadralke je film o pogumu in odločnosti, o tem, kako se lahko zgodijo velike reči, kadar nam je dovoljeno verjeti vase. To je zgodba o dekletu, ki si je drznila sanjati, ter o ekipi, ki je kljubovala šovinizmu in postavila zgled vsemu svetu.

Avtor filma Alex Holmes

Kot je povedala Tracy Edwards, se je projekta lotila iz popolnoma sebičnih razlogov. "Nisem se imela za feministko – če sem popolnoma iskrena, nisem niti vedela, kaj to pomeni. Vedela sem le tisto, kar so mi povedali moški prijatelji: da so feministke pošastne, obupne babure, grozljive, odvratne ženske. In pri 23 oziroma 24 letih nisem hotela veljati za takšno," je dejala.

Z vsakokratnimi uspehi tudi nove ovire
Vendar je nato med tekmo, med katero ji je bilo 26 let, začela opažati, da se je vsakič, ko je njena posadka kaj dosegla, pred njimi pojavilo še več ovir ali pa jih ljudje še zmeraj niso jemali resno. Zato je bila vse bolj prepričana, da je to, kar so počele, veliko večje od nje same in veliko večje od Maiden – da to pripada vsem ženskam na svetu. In tako se je zavedela, da bije bitko, in se odločila, da jo vzame resno. Spoznala je, da "če biti feministka pomeni zavzemati se za enakost in pravičnost, potem je feministka tudi sama".

Regato Whitbread Round the World Race, ki velja za najekstremnejšo regato sveta, so prvič organizirali leta 1973, po 28 letih pa so jo preimenovali v Volvo Ocean Race.