4 meseci, 3 tedni in 2 dneva je izmed nagrad, ki jih podeljuje Evropska filmska akademija, dobil tisto za najboljši film in za najboljšega evropskega režiserja in tako postal prvi romunski zmagovalec. Foto: EPA
4 meseci, 3 tedni in 2 dneva je izmed nagrad, ki jih podeljuje Evropska filmska akademija, dobil tisto za najboljši film in za najboljšega evropskega režiserja in tako postal prvi romunski zmagovalec. Foto: EPA
Fatih Akin
Akin je s scenarijem o Turkih v Nemčiji in Nemcih v Turčiji prepričal že žirijo v Cannesu, sedaj pa je osvojil še EFO. Foto: EPA

Film romunskega režiserja Mungiuja o ženski, ki prijateljici pomaga pri nezakonitem splavu med komunistično ero v Romuniji v 80. letih preteklega stoletja, je tako postal (prvi romunski) zmagovalec jubilejnih 20. evropskih filmskih nagrad, ki jih je Evropska filmska akademija (EFA) podelila v Berlinu.

Mungiu: "Kino ni kot nogomet"
Mungiu je sicer za film letos že dobil zlato palmo v Cannesu, njegov film pa se bo potegoval tudi za oskarje. "Ne kujem nobenih načrtov. Poskušam le povedati zgodbo," je po podelitvi nagrad dejal Mungiu in dodal, da ni pričakoval zmage. "Kino ni kot nogomet," je poudaril.

Najboljši scenarij po mnenju EFE je napisal nemško-turški filmar Fatih Akin za film Na drugi strani, ki je bil nominiran tudi v kategoriji najboljši film in najboljša režija. Nagrada filmskih kritikov je šla filmu Coeurs Francoza Alaina Resnaisa, nagrada občinstva pa filmu La Sconosciuta Italijana Giuseppeja Tornatoreja.

Še en kipec za Mirrenovo
Nagrado za najboljšo igralko je za upodobitev britanske kraljice Elizabete II. v filmu Kraljica dobila Helen Mirren, ki je udeležence na slovesni podelitvi pozdravila prek videopovezave. Mirrenova je za vlogo že dobila oskarja. Izraelski igralec Sasson Gabai je bil izbran za najboljšega igralca za vlogo v filmu Bikur Hatizmoret.

Ekranizacija knjižne uspešnice Parfum režiserja Toma Tykwerja je dobila nagrado za najboljšo kamero in produkcijo.

Počastitev življenjskega dela novovalovca Godarda
Sloviti režiser Wim Wenders, predsednik EFA, je francoskemu novovalovcu Jeanu-Lucu Godardu podelil nagrado za življenjsko delo. 76-letni Godard je udeležbo na slovesnosti odpovedal, kar je Wenders vidno obžaloval. Sicer pa je Wenders pohvalil "fantastično delo" Godarda in dodal, da "si nihče drug ni upal kaj takega".
Nemški mojster kamere Michael Ballhaus je prejel nagrado za prispevek k svetovni kinematografiji. Med deli 72-letnika so tako Fassbinderjevi filmi kot velike hollywoodske produkcije.