"Namen našega festivala je navduševanje otrok in mladih nad filmsko produkcijo, zato je glavna dejavnost ogled njihovih filmov in filmov njihovih vrstnikov z vsega sveta. S tem jim omogočimo, da si pridobijo reference, da spoznajo, kaj počnejo drugi mladi na področju filma, da prejmejo povratno informacijo od gledalcev in žirije festivala," je povedala Hana Repše, programska vodja festivala, ki bi sicer potekal v Mariboru.

Festival piše nove filmske zgodbe. Foto: Enimation
Festival piše nove filmske zgodbe. Foto: Enimation

Kot je še dejala programska vodja, je bilo pri izboru filmov ključno, da "izbrani filmi izstopajo iz množice prijavljenih filmov. Še posebej v kategoriji Maxi, ko so mladi že dovolj zreli, da razmišljajo o filmu, razmišljajo o vsebinah, se ukvarjajo s tem, kaj želijo povedati svetu."

Do festivalskih vsebin lahko dostopate na tej povezavi.

Brez dobrega scenarija ni dobrega filma ...
Tokratna izvedba festivala izpostavlja poklic scenarista. "Letos izpostavljamo poklic scenarista oziroma scenaristke, zato smo pripravili delavnico za mlade z Anjo Bunderla. Ker brez dobrega scenarija ni dobrega filma, smo mlade pozvali k pisanju zgodb, ki jih na delavnici prelivajo v čisto prave filmske scenarije," je še dodala Hana Repše.

Festival se je uradno odprl drevi s projekcijami vseh devetih dobitnikov glavne nagrade mali slon s preteklih festivalov. Obenem so odprli spletno razstavo Grege Mastnaka Kako nastane 2D-računalniška animacija in zakulisje filma Ki-Ki-Do.

Tekmovanje v treh starostnih kategorijah
Osrednji del festivala je še zmeraj tekmovalni program, v sklopu katerega bodo prikazani filmi z vsega sveta v treh starostnih kategorijah, ocenjevala pa jih bo tričlanska mednarodna strokovna žirija.

10. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation se bo z razglasitvijo in projekcijo zmagovalcev sklenil v soboto ob 18. uri.