Film Oliver Twist po romanu Charlesa Dickensa je Polanski snemal v Pragi. Foto: EPA
Film Oliver Twist po romanu Charlesa Dickensa je Polanski snemal v Pragi. Foto: EPA
Roman Polanski
Polanskega so za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji nagradili na festivalu v Karlovih Varih. Foto: EPA
Roman Polanski
Režiser brez težav okrog sebe zbere mednarodno ekipo, saj govori šest jezikov. Foto: EPA

Zadnji film, ki ga je posnel filmar poljskega rodu, je bil Oliver Twist, pred njim pa je zelo uspešno postavil Pianista, ki mu je najprej prinesel zlato palmo, kasneje pa se je veselil še oskarja za najboljšo režijo. Med njegovimi pomembnejšimi filmi pa so še Ples vampirjev, Stanovalec, Rosemaryjin otrok in Macbeth. Režiser, scenarist, igralec in producent bo nagrado sprejel v Varšavi, kjer bo akademija podelila 15 priznanj za dosežke v evropski kinematografiji. Nagrade štejejo za evropske oskarje.

Leta 1933 rojeni Polanski je rosna leta preživel v Franciji, nato pa se je z družino zaradi protijudovskega ozračja s starši preselil v njihovo rodno Poljsko, kjer je dočakal drugo svetovno vojno. Njegova družina je bila zaprta v geto v Krakovu in nato prepeljana v koncentracijski taborišči, sam pa je uspel pobegniti in vojno preživeti s skrivanjem pri enem od kmetov.

Nominacija za oskarja za Nož v vodi
Že med študijem je posnel več kratkih filmov, ki so jih kritiki zelo pozitivno ocenili, njegov prvi večji film Nož v vodi, posnet leta 1962, pa velja za prvi pomembnejši poljski povojni film, ki se ni ukvarjal z vojno. Polanskemu je že prinesel prvo nominacijo za oskarja. Kmalu zatem se je preselil v Hollywood, kjer je že slovel kot režiser, ki zna snemati prefinjene psihološke trilerje. Slavo si je zaslužil predvsem s filmom Rosemaryjin otrok, v katerem Mia Farrow odkrije, da nosi Satanovega otroka.

Po škandalu francoski državljan
Polanski pa je medije po vsem svetu polnil ne le s svojim filmskim delom, ampak tudi s škandali, v katere se je vpletal. Njegovo življenje je močno zaznamoval umor njegove žene Sharon Tate, ki jo je spoznal med snemanjem filma Ples vampirjev in je bila ob umoru noseča. Na drugi strani zakona pa se je sam znašel nekaj let kasneje, ko je moral priznati krivdo zaradi spolnega odnosa z mladoletnico. Februarja 1978 je zato Polanski pobegnil v Francijo in dobil francosko državljanstvo, dolga leta pa se je izogibal ZDA in držav, ki bi ga lahko izročile Združenim državam, kjer mu je grozila kazen do 50 let zapora.