Dvodnevna berlinska konferenca Cinema Vision 2030 je pozdravila več kot 300 gostov, ki so med drugim lahko prisluhnili predstavitvi Kinodvora. Foto: Kinodvor
Dvodnevna berlinska konferenca Cinema Vision 2030 je pozdravila več kot 300 gostov, ki so med drugim lahko prisluhnili predstavitvi Kinodvora. Foto: Kinodvor

Direktorica ljubljanskega Kinodvora je v zadnjem času sodelovala na dveh strokovnih srečanjih, posvečenih kinu prihodnosti. Mednarodna konferenca Cinema Vision 2030 v Berlinu in seminar mednarodnega združenja kinematografov Europa Cinemas v Bologni sta bila namenjena razmisleku o pomembnosti kina ne le za filmsko industrijo in razvoj filmske kulture, ampak predvsem za skupnost.

Srečanji sta bili namenjeni prikazovalcem, distributerjem in prodajnim agentom. Na dvodnevni konferenci Cinema Vision 2030 v Berlinu je Kinodvor zastopala direktorica Metka Dariš, ki je skupaj s predstavniki iz Velike Britanije, Francije in Poljske sodelovala na panelu Programska raznolikost: Razvoj občinstev in pridobivanje mladih občinstev, so sporočili s Kinodvora.

Vaški kulturni dom ali pa ogromen multipleks – oboje je kino
Konferenco so organizirala nemška združenja kinematografov (AG Kino – Gilde, Bundesverband komunale Filmarbeit in HDF Kino) in nanjo povabila strokovnjake iz desetih držav. Več kot 300 udeležencev je lahko spremljalo raznolike teme: modeli in vizije kina prihodnosti, razvoj poslovnih modelov, trženjske in komunikacijske strategije, programiranje, strategije razvoja občinstev, izobraževanje in usposabljanje delujočih v kinu ter trajnost, inkluzija in raznolikost.

"Lepo je bilo slišati kolege, ki so z zadovoljstvom ugotavljali, na kako raznolike načine lahko delujejo kinematografi. To so lahko mali zasebni kino, ki je srečevališče lokalne četrti, ali kulturni dom, ki poleg kina ponuja še druge kulturne vsebine, ali pa programsko bogat in raznolik mestni kino, ki je oblikoval svojo močno kinoskupnost, pa tudi velik multipleks v nakupovalnem središču, ki ponuja največje filmske uspešnice, in še številne druge kombinacije. Prav vse pa povezuje film, nenadomestljiva izkušnja obiska kina in ogleda filma v kinodvorani," je vtise s konference povzela Metka Dariš.

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

Prihodnosti kina je bil posvečen tudi seminar Europa Cinemas Audience Development & Innovation Lab, ki ga pripravlja mednarodno kinematografsko združenje Europa Cinemas v sodelovanju s Cineteco di Bologna, tradicionalno v času filmskega festivala Il Cinema Ritrovato v Bologni. Petdnevno strokovno srečanje s predavanji, delavnicami in razpravami je vodila direktorica Kinodvora Metka Dariš, skupaj z Matthiasom Dammom, direktorjem kina Casablanca iz Nemčije.

Seminar je obiskala tudi predstavnica Evropske komisije Maria Silvia Gatta, ki je v nagovoru udeležencem poudarila pomembno družbeno vlogo kina tudi kot prostora inkluzije, dostopa in trajnosti ter prostora skupnih evropskih vrednot.

"Najboljša služba na svetu"
Tudi na srečanju v Bologni so se ukvarjali s prihodnostjo kina, pristopi in načini razvoja občinstev, izboljšanja izkušnje obiska kina ter ustvarjanja kinoskupnosti. Delo s predstavniki kinematografov in prodajnih agentov je prineslo številna spoznanja, med drugim tudi, da uživajo veliko podporo in zvestobo svojih obiskovalcev. Bolonjski seminar je bil peti po vrsti, ki ga je Metka Dariš sovodila v zadnjih treh letih.

"Vsi sodelujoči na seminarju smo se na koncu lahko samo strinjali, da imamo najboljšo službo na svetu: kaj je boljšega kot delati v kinu, kjer se vse vrti okoli filmov in kjer je dobesedno naša glavna naloga, da svojim obiskovalcem omogočimo najboljšo kinoizkušnjo in prelepe filmske spomine," so v sporočilu za javnost še povzeli besede Metke Dariš. Kot je še povedala, bo kino "tudi v prihodnosti nedvomno imel pomembno vlogo", saj bomo v "časih, ki jih zaznamujejo številne krize, velike spremembe in negotovost, vsi potrebovali kulturo in umetnost bolj kot kadar koli".