S scenarijem za film Lornin molk sta režiserja Jean-Pierre Dardenne in Luc Dardenne prepričala že na 61. filmskem festivalu v Cannesu. Foto: EPA
S scenarijem za film Lornin molk sta režiserja Jean-Pierre Dardenne in Luc Dardenne prepričala že na 61. filmskem festivalu v Cannesu. Foto: EPA
Fatih Akin
Lani je nagrado lux prejel Fatih Akin za film Na drugi strani. Foto: EPA

Belgijsko-britansko-francosko-italijanska koprodukcija bo podnaslovljena v 23 uradnih jezik Evropske unije, v vse države članice pa bo poslana 35mm kopija filma. Zgodba filma pripoveduje o mladi Albanki Lorni, ki živi v Belgiji. Da bi lahko skupaj s svojim fantom odprla okrepčevalnico, se zaplete v grozljiv načrt gangsterja Fabia.

"Nagrada je zame zelo pomembna, ker v Evropi premalo gledamo filme iz drugih članic Unije. S podnaslavljanjem v vse jezike Unije, ki ga prinaša ta nagrada, se bo vsaj ta film približal občinstvu v vsej Uniji," je ob prejemu nagrade povedal Jean-Pierre Dardenne. In prav preseganje jezikovnih meja, ki evropskim filmom še vedno pogosto predstavlja glavno oviro za dostop do širšega občinstva, je namen nagrade lux. Filmska nagrada Evropskega parlamenta lux prinese dobitniku približno 87.000 evrov.

Vidiki, ki jih poudarja Evropski parlament
Za nagrado lux sta se letos potegovala še nemško-madžarska Delta v režiji Kornela Mundrucza ter češki Državljan Havel režiserjev Miroslava Janeka in Pavla Kouteckyja. Po besedah predsednika Evropskega parlamenta Hans-Gerta Pötteringa prikazuje vsak od finalistov enega od vidikov, ki jih želi poudariti Evropski parlament. "Tri tako različne filme je težko primerjati," je poudaril. "Zame so vsi trije zmagovalci," je še dejal na podelitvi nagrade.

Tri finaliste je med desetimi filmi izbrala neodvisna 17-članska žirija, ki so jo sestavljale že uveljavljene osebnosti s področja filmske produkcije: producenti, distributerji, direktorji festivalov in kritiki. Končnega zmagovalca pa so s spletnim glasovanjem izbrali evropski poslanci.

Naslednika Fatiha Akina
Da se lahko film uvrsti v ožji izbor, mora žirijo prepričati s prikazovanjem splošnih evropskih vrednot in različnosti znotraj evropske kulture, pa tudi z odpiranjem novih razmišljanj o procesu izgradnje Evrope. Nagrado lux so podelili drugič. Prvo je lani domov odnesel režiser Fatih Akin za nemški film Na drugi strani.

M. K.